Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo obrany odlet migov do poslednej chvíle tajilo
Zdielať na

Ministerstvo obrany odlet migov do poslednej chvíle tajilo

Google News Button Sledovať správy

SLIAČ / Prvé štyri slovenské migy už slúžia ukrajinským ozbrojeným silám. Ministerstvo obrany akciu do poslednej chvíle tajilo. Ukrajina naše migy prirovnáva k príletu vtákov na jar. No je otázne, koľko ďalších slovenských migov je momentálne schopných letu.

​"Členmi OSN, sme viazaní aj Chartou OSN. Máme zdravý rozum aj morálny kompas, ktorý nám hovorí, že by sme mali dať tie stroje Ukrajine," vyjadril sa bývalý veliteľ výcvikovej misie NATO a zástupca náčelníka GŠ OS Pavel Macko. ​"Okamžite ochraňovať životy ukrajinských občanov," vyhlásil poverený riadením vlády SR Eduard Heger (Demokrati). Štyri slovenské migy z trinástich poskytnutých Ukrajine a ich posledné chvíle na Slovensku. Už bez označenia Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Zverejnené video spolu s hudobným motívom piesne "Hej, sokoly!" v podaní našej vojenskej hudby sa stalo hitom sociálnych sietí na Ukrajine.

K samotnej prvej várke sa ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyjadril takto: "Na jar na Ukrajinu tradične prilietajú vtáky. Migy budú mať veľa práce pri obrane Európy." Ministerstvo obrany presun do poslednej chvíle tajilo. Pri otázke, či to bol zastierací manéver, štátny tajomník ministerstva obrany Marián Majer reagoval takto: "Naším záujmom je, aby sa tam dostali bezpečnou cestou." Ministerstvo tají, či zrovna štyri migy odleteli preto, že ostatné už toho nie sú schopné a sú skôr vhodné na súčiastky. Priamo na Slovensku ich kontrolovali aj ukrajinskí technici.

"Povedal by som, že je tam ešte kombinácia," dodal Majer. "Minimálne tie tri kusy, ktoré boli ešte z Československej socialistickej republiky, budú slúžiť ako náhradné diely," oznámil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. "Ukrajinci vyťažia z toho maximum, čo sa dá," povedal Macko. Zvyšné stíhačky by sa mali premiestniť na Ukrajinu v najbližšom čase. Aj tu drží ministerstvo obrany bobríka mlčania. Podobne, ako to bolo pri presune S-300 alebo vrtuľníkov, ktoré rovnako ako migy napriek tomu zachytili kamery televízie JOJ.

"Snažíme sa ich tam dostať čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie," vysvetlil Majer. "Snažili sa už prvotné dodávky zbraní bombardovať železnice alebo ostreľovať rakety. Určite by sa snažili aj v tomto prípade," konštatoval Macko. Okrem finančnej kompenzácie a amerických vrtuľníkov si Slovensko podľa ministra obrany odnesie aj ďalšiu devízu – reputáciu krajiny, ktorá stála na správnej strane dejín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy