Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico vyzval Pellegriniho na mierovú vládu
Zdielať na

Fico vyzval Pellegriniho na mierovú vládu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na politickej scéne máme opätovné pytačky. Robertovi Ficovi sa totiž nepozdáva, že jeho bývalá jednotka má čoraz bližšie k pravici. Pellegrini zase kritizuje, že sa Smer príliš radikalizuje. Na pravom spektre to ale tiež nevyzerá ružovo. KDH dalo Hegerovi definitívne košom. A po stíhačkách otvára SMER ďalšiu ukrajinskú predvolebnú tému.

Právna analýza k Migom neexistuje a finálne právne stanovisko dal Úrad vlády, Úradu vlády. "Toto pripravoval legislatívny odbor Úradu vlády, ktorý spadá pod Štefana Holého," uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger. Téma stíhačiek sa napriek tejto kľučke v politickom boji zrejme definitívne vyčerpala. Robert Fico tak siaha po ďalšej. "Ľudia sa neuveriteľne naplašili. Boja sa. A pýtajú sa, čo to bude ďalej. Najprv to boli transportéry, potom systém S-300. Teraz sú to stíhačky a veľmi oprávnene sa pýtajú a nebudú to náhodou ľudia, ktorí potom budú musieť ísť na tú Ukrajinu," dodal Fico. 

Súčasná koalícia odmieta, že by plánovala na Ukrajinu vojakov poslať. Robert Fico podľa nej len využíva atmosféru strachu. Myslí si to aj Peter Pellegrini. "Považujem to skôr za umelo vytvorenú tému, ktorá vyplýva zo strachu ľudí a využitie tejto témy na získanie percent," spomenul Pellegrini. Heger to podľa jeho slov nedovolí. "Vyslovujem presvedčenie, že také niečo neurobia, ale u tejto vlády jeden nikdy nevie," dodal Fico. 

A Smer podľa vlastných slov aj preto ponúka ľuďom garanciu, že práve táto strana bude súčasťou koalície mieru, ktorá Slovensko nezatiahne do vojny. Hľadá do nej spojencov. "Myšlienka mierovej vlády je omnoho dôležitejšia ako to, či pôjde doľava doprava," ozrejmil šéf Smeru. Smeráci chcú oprášiť aj ďalšie staronové zväzky. 

Robert Fico sa nevzdáva a chce sa vidieť po voľbách v koalícii s Petrom Pellegrinim. Zvolil novú stratégiu, ako ho presvedčiť. "Takže sa obraciame najmä bývalým kolegom v Hlase, poďme dať ľuďom garanciu," konkretizoval Fico. Pellegrini dáva v tejto chvíli Ficovi košom. "My sme odišli naozaj kvôli tomu, že chceme robiť inú politiku. Smer sa zo sociálno-demokratického spektra odsunul skôr do takej extrémnejšej polohy," doplnil Pellegrini.

To ale neznamená definitívne nie. Všetko bude závisieť od toho ako sa rozdajú karty vo voľbách. Smeráci v prieskumoch totiž rastú. "Asi sme boli ten impulz a tá zlosť na nás ho zase trošku vzbudila a tak mu dodala viac energie a ak toto mu pomohlo, že sa dal do lepšej kondície, tak ja som za to rád, veď ľudí treba mať rád a treba im pomáhať," vyslovil sa Pellegrini. 

Politické pytačky momentálne nezožínajú úspech ani napravo. "Ja určite chcem rokovať s pánom Majerským," ozrejmil Heger. Ako povedal šéf KDH Milan Majerský, nevie, čo by zostalo z programu strany, ak by sa spojili s Demokratmi. Tak ako Fico, aj Heger sa zrejme bude musieť v tomto kole poobzerať po iných partneroch

Súvisiace články

Najčítanejšie správy