Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslancov parlamentu čaká ďalší pokus na otvorenie mimoriadnej schôdze k darovaniu stíhačiek Ukrajine
Zdielať na

Poslancov parlamentu čaká ďalší pokus na otvorenie mimoriadnej schôdze k darovaniu stíhačiek Ukrajine

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do tretice všetko dobré. To si zrejme vraví opozičný Smer, ktorému mimoriadnu schôdzu k migom, už dvakrát zablokovalo torzo bývalej štvorkoalície. Inak to zrejme nedopadne ani zajtra. O migoch sa v parlamente ale v blízkej dobe rozprávať bude. Vládni poslanci začnú pracovať na vlastnom uznesení. To ich, narozdiel od smeráckeho, zaviaže vládu na Ukrajinu migy darovať.

Sú uzemnené, pilotov už na ne netrénujeme a väčšina z nich už ani nelieta. Reč je o našich stíhačkách, na ktoré momentálne padá v hangári prach. "Každých 40 minút niečo pípalo. Nejakú závadu ukazovalo. Klobúk dole pred našimi technikmi, že ich dokázali udržať v tomto móde až do tohto roku. Pre obranyschopnosť Slovenska nemajú vôbec žiadny význam,povedal generál Daniel Zmeko. 

Pre politikov sa napriek tomu stávajú silnou témou v predvolebnom boji. "Sme proti dodávaniu Migov-29 na Ukrajinu. Sme len za pomoc humanitárnu," uviedol poslanec za Smer-SD Juraj Blanár. Podľa poveeného ministra obrany Jaroslava Naďa eviduje od poslancov vôľu prijať také uznesenie. V parlamente tak začne súboj uznesení. Vládni poslanci sa pokúsia migy na Ukrajinu dostať, zatiaľ čo Smer a časť opozície tomu zabrániť. Hlas s rozhodnutím vyčkáva. "Až po predložení a naštudovaní avizovaného návrhu uznesenia sa bude môcť Hlas-SD vyjadriť, či jeho 4 podmienky boli splnené," doplnila hovorkyňa strany Hlas Patrícia Macíková. 

Opozícia má veľké výhrady voči tomu, aby o poslaní stíhačiek rozhodovala vláda bez dôvery. Právnici na to majú rôzne názory. Koalícia si s tým ťažkú hlavu už nerobí. "Aj toto je podľa mňa vyriešené...bude o tom rozhodovať Národna a rada nie vláda," dodal Naď. Aký bude osud slovenských migov sa zrejme ukáže už o niekoľko týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy