Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Budú obchody zatvorené v nedeľu? Rozhodnú o tom poslanci
Zdielať na

Budú obchody zatvorené v nedeľu? Rozhodnú o tom poslanci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady SR začínajú piatkové (3. február) rokovanie pokračovaním diskusie k návrhu novely Zákonníka práce. Skupina poslancov v nej navrhuje, aby obchody na Slovensku boli okrem sviatkov zatvorené aj väčšinu nedieľ v roku.

Predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS) v rozprave pripomenul, že zákaz nedeľného predaja je jednou z tém, ktorá sa opakovane vracia. Je to podľa neho veľmi zlý nápad, ktorý nikomu nepomôže, ale veľa ľuďom poškodí. "Nehovorím, že krajina nemá mať žiadne regulácie. Štát by mal však stanovovať a vymáhať len nevyhnutne potrebné regulácie. Kľúčová je ich zmysluplnosť," zdôraznil. Existuje podľa neho množstvo argumentov, prečo sa predkladatelia nedeľného zákazu mýlia.

"Zákaz nedeľného predaja urobí veľa škody, ale len minimum úžitku," vyhlásil Viskupič. Predkladatelia vo svojom návrhu upozornili, že podľa zákona sú všetky nedele dňami pracovného pokoja. Napriek tomu má Slovensko vysoký podiel práce zamestnancov počas nedele oproti iným krajinám EÚ. "Práca počas nedele spôsobuje najmä u žien, ktoré tvoria 80 % zamestnancov v maloobchode, nemožnosť tráviť voľný deň s rodinou. Navrhovaná zmena zavádza oproti súčasnému stavu približne 44 dní v roku, kedy zamestnanci nemusia vykonávať pracovnú činnosť a má tak ambíciu pomôcť manželstvám, rodinám a deťom," vysvetlili svoj zámer predkladatelia.

Téma zatvorenia obchodov cez sviatky a nedele je dlhodobou agendou sociálnej demokracie. V rámci rozpravy k návrhu novely Zákonníka práce to vyhlásil podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Zatvorenie obchodov v nedeľu podporuje, nesúhlasí naopak s výnimkami pre niektoré štátne sviatky.
"Od začiatku sme s tým prichádzali. Sme radi, že ste si to osvojili. Prišlo na naše slová, zistili ste, že je to dobré," konštatoval Blanár. Zároveň predkladateľom vytkol, že majú problém s niektorými štátnymi sviatkami. Návrh má totiž zaviesť výnimky na 1. mája, 8. mája, 29. augusta a 1. septembra. Ak nepripadnú na nedeľu, obchody majú byť v tieto dni otvorené.

"S týmto absolútne nemôžeme súhlasiť. Sme, samozrejme, za to, aby nedele boli zavreté. Sme pripravení podporiť tento návrh, ale nie v takejto podobe," zdôraznil Blanár. Podal preto procedurálny návrh, aby bol návrh vrátený na dopracovanie a výnimky pre sviatky boli z neho vynechané. Ak to tak nebude a návrh prejde do druhého čítania, podajú v súvislosti s tým pozmeňujúci návrh. Jeden z predkladateľov návrhu, poslanec OĽaNO Richard Vašečka uznal, že najjednoduchšie a najčistejšie riešenie by bolo navrhnúť obmedzenie maloobchodného predaja počas nedele bez výnimky. Niekoľkými výnimkami však chceli vyjsť v ústrety obchodníkom.

"Prešli sme si zoznam sviatkov nie podľa ich obsahu, ale ako vychádzajú v priebehu roka. Preto sme dali výnimku na tieto," vysvetlil. Ak však bude vôľa to zmeniť v 2. čítaní, avizoval, že bude hlasovať za. Vyjadrenie Blanára považuje za možnú zámienku, aby Smer-SD nehlasoval za tento návrh. "Dávam prísľub, že ak tento návrh prejde aj s vašou podporou do 2. čítania, ja sám budem navrhovať alebo podporím váš návrh, aby tie sviatky, ktoré sú dôležité, vypadli ako výnimky," dodal Vašečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy