Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Otázka, či nová 76-tka, alebo predčasné voľby, nie je stále zodpovedaná
Zdielať na

Otázka, či nová 76-tka, alebo predčasné voľby, nie je stále zodpovedaná

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zoznam Eduarda Hegera novej 76-tky sa otriasa. Zatiaľ čo on novú zostavu vidí optimisticky, jeho kolega György Gyimesi z OĽaNO mu podpis nedá a chce radšej predčasné voľby. Pritom chýba stále aj podpis Igora Matoviča a nezaradeného Martina Čepčeka.

"Zo zásady sa snažím byť posledný. Aj na kandidátke chcem, aby mi ľudia dali od konca taký zaslúžený hlas. A v tomto prípade si to chcem úprimne užiť," uviedol predseda strany OĽaNO Igor Matovič. Poslanec György Gyimesi, rovnako z OĽaNO, je ale na inej strane. Tvrdí, že nechce dávať premiérovi bianko šek. "Neviem, komu a čo podpisujem. Ja neviem, kto bude sedieť v tej vláde, aká to bude vláda, aké bude jej ideologické zameranie, neviem, kto budú ministri a neviem, aký bude mať tá vláda program. A takto svoj podpis pod to nepripojím," vysvetlil Gyimesi. Nie hovorí aj ďalší poslanec.

"Vzhľadom na to, že už teraz sú slová demokratická koalícia vďaka bačovaniu tejto vlády synonymom pre chaos, zmätok a paralýzu, tak to posledné, čo chceme, je ďalší nejaký rok a štvrť," povedal poslanec Tomáš Valášek (PS). Takto to ale Eduard Heger nevidí. Zoznam podľa neho vyzerá veľmi dobre. Naďalej preto zbiera podpisy, ktoré chce odniesť prezidentke. Najbližšie očakáva podpisy od Borisa Kollára a už v pondelok, 16. januára, chce rokovať s Richardom Sulíkom. "Teraz je to, samozrejme, o strane SaS, pretože prirodzene ich podpisy sú k tomu potrebné. Ja verím, že podporia túto 76-tku, aby sme mohli naozaj doručovať pomoc ľuďom," vyjadril sa Eduard Heger poverený riadením vlády SR. Časť hnutia OĽaNO tomu ale neverí.

"Ja osobne si to predstaviť neviem, ale Edo Heger si to predstaviť vie. A ja mu držím palce v tej jeho predstave, aby sa zrealizovala," pokračoval Matovič. "Tu žiadna 76-tka do februára 2024 podľa môjho názoru nebude. Ak sa teda dohodne s SaS pán premiér, čo si aj osobne myslím, že je vylúčené, pretože pán Sulík to takto deklaruje, tak nám nič iné neostáva, len ísť do predčasných volieb. Tam je záverečná, koniec," povedal Gyimesi. A kritikou na Hegera nešetrí ani komentátor sme.sk s opozíciou. "On ako nejaký poštár alebo anketár chodí po parlamente s hárkom. Doslova ešte ukázal ten hárok. To je normálne hanba," pohoršoval sa politický komentátor (SME) Peter Tkačenko.

"Raz si už vládu povalili, druhýkrát sa dali dokopy. Teraz tretíkrát sa idú dávať do kopy tí istí, čo vládu povalili. Nemyslíme si, že toto je úplne šťastné riešenie pre Slovensko," vyhlásila poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD). "Treba pánovi Hegerovi a pani prezidentke povedať: Haló, pán Heger, ste poverený premiér, ktorý stratil dôveru," uviedol podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD). "Vidíme predčasné voľby ako jediné čestné a čisté východisko z krízy," doplnil Valášek. Na predčasných voľbách stále trvá aj Boris Kollár, ktorý si ich dáva ako podmienku, ak podporí novú zostavu. Poslanec Gyimesi priznáva, že je to stále tak. Tiež má ale svoje podmienky. Veľký problém má napríklad s ministrom Káčerom. "Pre mňa je oveľa podstatnejšie to, aby národnostné komunity na Slovensku dostali zákon, na ktorý čakajú už 30 rokov. Toto je pre mňa Alfou a Omegou," pokračoval Gyimesi.

"Myslím si, že realita bude taká, že na konci sa bude musieť uzavrieť nejaký kompromis a tie predčasné voľby niekedy v priebehu tohto roka budú," priznal Matovič. A takto sa postaví k zákonu o zmene ústavy z dielne Sme rodina, ktorý je aktuálne v parlamente: "V súlade s tým ako sa dohodneme v rámci koalície súčasnej." Otázne je teda, ako sa k novej 76-tke postaví prezidentka, ak sa Eduardovi Hegerovi podarí podpisy vyzbierať. Politický komentátor Peter Tkačenko to vidí takto: "Vôbec by som sa nehneval, ak by teraz vystúpila a povedala: Ale gentlemani, ja som vám dala ten priestor na hľadanie ústavných východísk, nie na bezbrehé trepanie a šaškovanie a hihi na Facebookoch. Teraz vás okamžite všetkých odvolávam a dávam tam svoju vládu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy