Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počas sviatočných dní politické boje stíchli. Ale zrejme iba na chvíľu
Zdielať na

Počas sviatočných dní politické boje stíchli. Ale zrejme iba na chvíľu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V úzadí prebiehajú rokovania o tom, či príde vláda Heger, verzia 2.0 a kedy budú predčasné voľby. Medzičasom tikajú hodiny v prezidentskom paláci. Prezidentka totiž dala politikom čas na dohodu do konca januára. Inak príde úradnícka vláda.

Bez ohľadu na rokovania isté je, že na obzore sa rysuje niekoľko politických projektov a z klubu OĽaNO sa vyčlenila okolo Jána Budaja občiansko demokratická platforma. Na január v prizme predčasných volieb zvolávajú okrúhly stôl demokratov s víziou veľkého spájania síl. "Vyhrali sme voľby ústavnou väčšinou a treba vzbudiť zodpovednosť a svedomie tých, ktorí boli úspešní," hovorí Ján Budaj (OĽaNO), poverený riadením Ministerstva životného prostredia. 

"Určite sa chceme baviť všetci o tom ako ďalej, aby ani jeden hlas neprepadol," hovorí Miroslav Kollár, predseda strany Spolu-OD. 

"Podporiť spájanie stredopravých síl. Naposledy som s Luciou Ďuriš Nicholsonovou hovoril včera a veľmi sa mi páči projekt, ktorý zakladá a je dôležité, aby bol života schopný," tvrdí poslanec Národnej rady SR Martin Klus.

"My sme stredopravá konzervatívna strana a myslím si, že pre nás má zmysel vytvoriť jeden silný stredopravý blok, kde vidím KDH a OĽaNO," hovorí Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. 

"Rátam s tým, nejaký subjekt tu bude. Budú sa snažiť zbierať hlasy a my sa budeme snažiť udržať si svojich voličov," uviedol predseda strany SaS Richard Sulík. 

Medzičasom sa tu debatuje stále o tom, že Eduard Heger debatuje o novej 76 a vraj by už mohol mať aj 90 hlasov poslancov. SaS ale medzitým cukla."Vlastne po povalení vlády to ponúkol a teraz hovorí niečo iné," tvrdí Eduard Heger (OĽaNO), poverený riadením vlády. 

"Je dobré, že teraz je čas na diskusiu a môžeme si vydebatovať veci. My máme už svoju predstavu, ale nepôjdeme s tým teraz do médií," hovorí Sulík. Matovič uviedol, že zostane lídrom hnutia OĽaNO, pokiaľ bude dopyt zo strany. 

Opozícia má naopak jasnú predstavu a žiada predčasné voľby."Trpezlivosť červené ruže prináša a my si počkáme do februára. Ja si myslím, že tie voľby vyhráme," uviedol poslanec Robert Fico (SMER-SD). "Jediným čestným a spravodlivým riešením sú predčasné voľby, ktoré ukončia tento marazmus," uviedol predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini. 

Bez ohľadu na sviatočné dni čas politikom neúprosne uteká. Prezidentka dala politikom jasný čas do januára a keď sa dovtedy nedohodnú, tak na rad príde úradnícka vláda, ktorú vlastne nikto nechce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy