Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záhadný telefonát Igora Matoviča: Na poslednú chvíľu zvrátil osud vlády
Zdielať na

Záhadný telefonát Igora Matoviča: Na poslednú chvíľu zvrátil osud vlády

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podal či nepodal? Vytrhol či nevytrhol? Stornovanú demisiu Igora Matoviča sprevádzajú viaceré otázniky, no jeden spomedzi nich vyčnieva. Komu a či vôbec niekomu patril tajomný hlas v telefóne, ktorý na poslednú chvíľu zvrátil osud vlády.

​Idem, nejdem, idem, nejdem. Idem, ale nikam neodchádzam. Kurióznych demisií sme tu už mali, no Igor Matovič si pre obecenstvo predsa len vymyslel niečo špeciálne - v duchu hesla "Keď už odísť, tak s poriadnym hukotom." "Minister financií prišiel k prezidentke, podpísal demisiu a vytrhol ju z rúk jej pracovníka, že si to teda rozmyslel," povedal predseda strany SaS Richard Sulík. Nebola by to ale politika, keby si rovnaký sled udalostí obe zúčastnené strany - prezidentská i vládna - nepamätali úplne rozdielne. "Normálne som si ich zobral, nepovažujem to za vytrhnutie. Ak by som ich vytrhol, boli by roztrhnuté," ohradil sa minister financií Igor Matovič. "Faktom je, že som mu tú demisiu nepodal, ale zobral si ju sám," povedal vedúci kancelárie prezidentky Metod Špaček.

​Stačilo pritom demisiu iba podpísať a poslať ju do paláca napríklad po šoférovi. Začali sa preto vynárať otázky, či to nebol zo strany ministra financií iba úskok fingovanou demisiou odložiť hlasovanie a zaroveň si udržať stoličku. Aby bola politická dráma v réžii Igora Matoviča kompletná, na záver sa ešte vynára záhadná postava. Otázka, kto bol na druhej strane telefonickej linky a kto ho primäl na poslednú chvíľu zmeniť postoj, už inšpiruje internetové ankety aj debaty medzi ľuďmi. Samotný - ešte stále minister - pritom ponúka len strohé indície. "Počas celého aktu podávania demisie telefonoval," informoval vedúci kancelárie prezidentky. "Telefonoval som s človekom, ktorého si veľmi vážim a ktorý mi povedal, že bojovníci sa pred mafiou neskláňajú," uviedol Matovič.

Preto sa štáb TV JOJ pravdu pokúsil vypátrať aj všelikde inde. Či už u jeho politických spojencov, oponentov, aj u bývalej veštice. Názory poslancov NR SR zneli rôzne. Padli podozrenia, že to mohol byť kamarát, ktorý mu v júni 2010 zo žartu ponúkal dvadsať miliónov, aby povalil Radičovej vládu, iba imaginárny priateľ či nadpozemské vnuknutie. Kým to Igor Matovič nepovie sám, tak to oni neprezradia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy