Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boris Kollár pripúšťa obchod s opozíciou. Za schválený rozpočet by dostali predčasné voľby
Zdielať na

Boris Kollár pripúšťa obchod s opozíciou. Za schválený rozpočet by dostali predčasné voľby

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predčasné voľby sú stále na stole. Boris Kollár nevylúčil, že by ich s opozíciou zobchodoval, aby prešiel rozpočet. Ten visí na vlásku. Matovič nemá istotu, že zaň zahlasuje dostatok poslancov. Varovný prst dvíha aj Brusel. Môžu za to chýbajúce výdavkové limity.

Pomoc ľuďom, ktorú vláda avizovala, je ohrozená

Rozpočtové provizórium má čoraz reálnejšie kontúry. "Provizórium, to bude armagedon. Myslím, že to sa nebude dať prežiť," uviedol Igor Matovič, minister financií. Na Úrad vlády SR dokonca prišli analytici, ktorí prerátavali, čo si štát môže za týchto okolností dovoliť. "900 miliónov by vlastne viselo a nevedeli by sme pomôcť domácnostiam," uviedol minister práce Milan Krajniak. To, že Hegerova vláda nemá v parlamente väčšinu a bez rozpočtu nevie doručiť energetickú pomoc, sa rozhodla šalamúnsky využiť opozícia. "Kľudne môže vládna menšina rátať s našimi 27 hlasmi za predpokladu, že do 30. júna 2023 sa budú konať predčasné parlamentné voľby," uviedol 25. októbra predseda strany SMER-SD, Robert Fico.

Od ponuky prešiel mesiac a jeden z koaličných partnerov ju začína zvažovať. "Ja si myslím, že pokiaľ by sa to malo tak zadrhnúť tá vláda, že by sme nevedeli doručiť tú pomoc, tak vtedy treba urobiť obchod s opozíciou," vyjadril sa Boris Kollár, predseda NR SR. "Najskôr musí byť schválený zákon, v ktorom sa jasne definuje termín predčasných volieb," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany HLAS-SD. "Nevidím dôvod, ako by to pomohlo. Keď bude pri moci SMER a fašisti, tak elektrina lacnejšia nebude," vyjadrila sa Veronika Remišová, ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. "Boris Kollár, náš koaličný partner, je taký vysielač a on vysiela signály rôzne," dodal Matovič. 

Koalícia by sa mohla vyhnúť provizóriu, ale aj predčasným voľbám, ak by na palubu dostala stranu SaS. Tam ale nepochodí. "V zásade opozícia nemá čo podporovať rozpočet," vyjadril sa Richard Sulík (SaS). Liberáli v návrhu vidia viacero nedostatkov, vrátane chýbajúcich výdavkových limitov. K tým sa zaviazala vláda, aby sme mohli čerpať peniaze z Fondu obnovy. Aj nad nimi už ale visí v Bruseli otáznik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy