Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Veľké čistenie vo vedení parlamentných výborov: Odvolanie Bittó Cigánikovej nebude zrejme posledné
Zdielať na

Veľké čistenie vo vedení parlamentných výborov: Odvolanie Bittó Cigánikovej nebude zrejme posledné

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vybavovanie si účtov v parlamente zrejme neskončilo. Liberáli môžu prísť aj o ďalšie dva výbory. A to brannobezpečnostný a pre financie. V prípade prvého spomínaného by to ale nemuselo vypáliť tak, ako by si koalícia priala. Liberáli zároveň rozohrali hru, ktorá môže OĽaNO pripraviť aj o zdravotnícky výbor.

O jeden výbor menej, zostávajú štyri. To je bilancia SaS v Národnej rade. Škrty ale nemusia končiť. "Je úplne normálne, aby sa minimálne toho jedného, dvoch výborov ešte vzdali," vyjadril sa podpredseda NR SR, Peter Pčolinský (SME RODINA). "Je pravda, že nadužívajú poslanci strany SaS predsedov výborov," uviedol Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO.

Poslanec SaS Juraj Krúpa očakáva, že po Jane Bittó Cigánikovej bude ďalším šéfom výboru na odstrel. "Nech sa páči, ja s tým nemám žiadny problém," vyjadril sa Krúpa. "Ich cieľom je odvolať mňa, pána Krúpu a Viskupiča," uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková."Tie veľké strategické hlavy OĽaNO to určite majú dobre premyslené. Len ja ich budem musieť informovať, že by si mali niektoré myšlienky domyslieť do konca," vyjadril sa Krúpa. Ak bude Krúpa ako šéf brannobezpečnostného výboru odvolaný, dočasne ho nahradí Denisa Saková. Peter Pčolinský ako podpredseda Národnej rady výbor viesť nemôže. "Akonáhle by došlo OĽANO s nejakým kandidátom, tak ho nikto nezvolí, takže budú mať pani Sakovú do volieb," dodal Krúpa. Pre stranu HLAS, ktorá nemá ani vlastný klub je to veľká príležitosť. "Nie sme pomstychtiví, napriek tomu, že strana SaS hlasovala za odvolanie všetkých našich šéfov výborov. My v tomto nemáme krvavé oči, nebudeme organizovať odvolávanie," vyjadril sa Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).

Trvalé vedenie pod OĽaNOm pritom nemá isté ani zdravotnícky výbor. Škrt cez rozpočet môže spraviť SME RODINA. "Lebo reálne tu vládnu oni. Ja si viem predstaviť aj pani Šebovú ako predsedníčku zdravotníckeho výboru," uviedla Cigániková.


O výbor má záujem aj bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí

"Ja keď som odchádzal ako minister, tak taká bola dohoda a doteraz som ním nebol," vysvetlil poslanec Marek Krajčí (OĽaNO). Liberáli mu ale cestu na jeho čelo môžu opäť zhatiť. "Viem si predstaviť, že jej hlasy dáme, takže pozdravujem kolegov a týmto hovorím o svojej podpore pani Šebovej," vyjadrila sa Cigániková. Cigániková posiela aj jednoznačný odkaz Igorovi Matovičovi za status, kde ju nazval zrúdou a tepšou, a to aj napriek tomu, že ho následne upravil a zjemnil. "To je ako keď prídete na psychiatrické oddelenie a niekto z tých pacientov po vás začne vykrikovať, tak nepôjdete ho žalovať, nebudete to brať vážne," uviedla.

Vybavovanie si účtov medzi bývalými koaličnými partnermi nemusí pri rošádach na výboroch končiť. Liberáli totiž môžu žiadať pre svoju stranu post podpredsedu Národnej rady. Nenárokovali si ho len preto, lebo ho chceli vymeniť za predsednícke stoličky vo výboroch. "Nevylučujem, nepripúšťam," uviedla Cigániková."Rôzne dohody sa tvorili, ale žiadna sa neuzavrela," vyjadril sa premiér Eduard Heger.

Súvisiace články