Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bidenovi demokrati udržia Senát
Zdielať na

Bidenovi demokrati udržia Senát

PHOENIX / Demokrati budú naďalej kontrolovať americký Senát po tom, čo demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová zvíťazila v doplňujúcich voľbách v štáte Nevada.

Cortezová Mastová sa tak postarala o dôležité víťazstvo pre prezidenta Joea Bidena. Cortezová Mastová tesne porazila republikánskeho vyzývateľa Adama Laxalta, bývalého generálneho prokurátora, ktorého podporil exprezident Donald Trump. Po Cortezovej Mastovej víťazstve krátko po znovuzvolení demokratického senátora Marka Kellyho v piatok v noci v Arizone budú demokrati kontrolovať najmenej 50 kresiel v Senáte. 

V súčasnosti majú demokrati už 50 senátorov a o poslednom neobsadenom mieste rozhodnú opakované voľby v Georgii. V prípade, že by demokrati a republikáni mali napokon rovnaký počet senátorov, rozhodujúci hlas má Bidenova viceprezidentka demokratka Kamala Harris. 

Americký prezident Joe Biden v nedeľu uviedol, že nečakané úspechy demokratov v doplňujúcich voľbách mu dávajú silnejšiu pozíciu v náročných rokovaniach s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. "Viem, že prichádzam silnejší," povedal Biden v Phnom Penh, kde sa zúčastňuje na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie. "Cítim sa dobre a teším sa na ďalšie dva roky," povedal po tom, čo si demokrati víťazstvom v Nevade udržali kontrolu nad americkým Senátom.

Voliči v utorok rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100 člennom Senáte a všetkých 435 v Snemovni reprezentantov. Novozvolený Senát zloží prísahu 3. januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy