Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo životného prostredia musí vyplatiť nemajetkovú ujmu za zabitie medveďom
Zdielať na

Ministerstvo životného prostredia musí vyplatiť nemajetkovú ujmu za zabitie medveďom

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia musí vyplatiť nemajetkovú ujmu za zabitie človeka medveďom a stane sa tak prvýkrát v histórii. Zákon totiž s niečím podobným vôbec nerátal. Ministerstvo sa proti rozsudku okresného súdu odvolalo. Verdikt ale potvrdil aj krajský súd.

"Bol zranený od hlavy po päty, a na záver ho zasiahol labami. A prerušil mu krčnú miechu," opísala tragédiu manželka nebohého, Anna Mydliarová. "Bol to prvý a jediný prípad, ktorý sa stal na Slovensku," konštatoval advokát pozostalej rodiny Michal Brož.

Manželka od okresného súdu dostala jednorázové odškodnenie vo výške 22 700 eur. Avšak v takýchto prípadoch zákon nemyslí na nemajetkovú ujmu. Zdrvená rodina zo smrti najbližšieho už psychicky nevládala bojovať o nemajetkovú ujmu. Preto ňou poverila právnika. "Súčasný platný zákon o ochrane prírody a krajiny nemyslí na takéto prípady, kedy by následkom stretu s chráneným živočíchom došlo k úmrtiu poškodeného a nároku nemajetkovej ujmy u pozostalých," uviedol advokát Michal Brož. 

Krajský súd potvrdil rozsudok okresného súdu. "Okresný súd v Ružomberku priznal pozostalej vdove a dcéram náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 60 tisíc eur. Z toho 30 tisíc pre vdovu a 15 tisíc pre každé z detí," informoval advokát Michal Brož. Peniaze im vyplatí ministerstvo životného prostredia, ktoré potvrdilo, že táto tragédia poukázala na problém, že je potrebné zvýšiť odškodné, ktoré sa nemenilo od roku 2014. "Legislatívna zmena je súčasťou pripravovanej novely zákona o ochrane prírody, ktorá bude predložená do medzirezortného pripomienkového konania ešte tento mesiac," napísali v stanovisku MŽP.

"Rodina celú situáciu vníma citlivo, prišla o živiteľa rodiny, o partnera, o otca. Žiadne peniaze im ho nenahradia, len zmiernia," doplnil advokát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy