Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Počas leteckej prehliadky v Texase sa zrazili dve historické lietadlá. Počet obetí zatiaľ nie je známy
Zdielať na

Počas leteckej prehliadky v Texase sa zrazili dve historické lietadlá. Počet obetí zatiaľ nie je známy

DALLAS / Na leteckej prehliadke v texaskom Dallase sa zrazili dve historické vojenské lietadlá a zrútili sa v oblaku čierneho dymu k zemi. Či si nešťastie vyžiadalo obete na životoch, nie je zatiaľ známe. S odkazom na úrady o tom informuje agentúra AP.

K zrážke dvoch lietadiel využívaných počas druhej svetovej vojny došlo na leteckej prehliadke Wings Over Dallas na letisku v Dallase. Bombardér Boeing B-17 Flying Fortress a stíhacie lietadlo Bell P-63 Kingcobra sa podľa Federálneho úradu pre letectvo (FAA) zrazili okolo 13:20 hod. miestneho času (20:20 SEČ). Na miesto boli vyslaní záchranári.

Hovorkyňa usporiadateľov Leah Blocková stanici ABC News povedala, že sa domnieva, že na palube bombardéra B-17 bolo päť členov posádky a lietadlo P-63 Kingcobra pilotoval jeden človek. Niekoľko videí zrážky a zrútenie strojov sa objavilo na Twitteri. Je na nich vidieť, ako z lietadiel stúpajú plamene a čierny dym. Príčinu nehody vyšetruje FAA a americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Nehody leteckej techniky z druhej svetovej vojny spôsobili v Spojených štátoch v posledných rokoch viacero úmrtí. V roku 2011 zomrelo pri páde lietadla P-51 Mustang medzi divákmi v Nevade 11 ľudí. Pád bombardéra v Connecticute v roku 2019 spôsobil sedem mŕtvych. NTSB vyšetroval od roku 1982 zhruba dve desiatky havárií, do ktorých boli zapojené lietadlá z druhej svetovej vojny a ktoré stáli život celkom 29 ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy