Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko chce prehĺbiť spoluprácu s Estónskom v oblasti digitalizácie a vzdelávania, uviedol premiér Heger
Zdielať na

Slovensko chce prehĺbiť spoluprácu s Estónskom v oblasti digitalizácie a vzdelávania, uviedol premiér Heger

TALIN/ESTÓNSKO / Slovensko zaostáva, naopak Estónsko hrá prvú ligu. Uviedol to Eduard Heger, ktorý v Taline ukončil svoju trojdňovú pracovnú cestu v štyroch krajinách.

Eduard Heger priniesol estónskej premiérke takú kyticu kvetov, že ho cez ňu ani nebolo vidieť. Kaja Kallas nášho premiéra privítala a zažartovala : "To si ich natrhal sám?" Vtipy ale šli o chvíľku bokom a ostrieľaná politička, ktorej otec bol premiérom, začala s Hegerom rozoberať problémy Európy. Rovnako, ako vo štvrtok, 10. novembra u fínskej premiérky, aj v Taline išlo najmä o ruskú vojnu na Ukrajine. "Vy ste susedom Ukrajiny, my sme susedom ruského agresora," uviedla Kaja Kallas. "Naďalej musíme Ukrajine pomáhať, najmä túto zimu, ale aj potom. Nech už to bude trvať akokoľvek dlho," uviedol premiér Eduard Heger. 

Estónska premiérka, ako veľká kritička Ruska zdôraznila, že boj neprebieha len na Ukrajine. "Je to aj vojna energetická, informačná, hybridná. Úmyslom Ruska je rozdeliť nás, preto je spolupráca v týchto dňoch veľmi dôležitá," vyjadrila sa Kaja Kallas. Podliehať dezinformáciám je veľký problém Slovenska. Že s ruskými okupantmi sympatizuje veľká časť Slovákov si všimli aj estónski novinári. Boli zvedaví, čo sa s tým dá robiť. "Veľmi dôležité je v tomto smere vzdelávanie, ale je to beh na dlhé trate," vysvetlil Heger.

Slovensko sa ale dekádami zatiaľ ani nerozbehlo a vzdelávanie je niekde úplne inde ako vo Fínsku či Estónsku. Od malého pobaltského štátu, ktorý má len 1,3 milióna obyvateľov, by si mohli zobrať veľa. Aj preto si to Eduard Heger od premiérky nasmeroval do e-Estonia, digitalizačného centra, kde Estónci radi vysvetľujú, čo všetko už premietli do elektronickej podoby. Okrem svadby môžete v Estónsku elektronicky vybaviť v podstate všetko. "Šetrí to občanovi čas, ale aj štátu, takže je to určite investícia, ktorou treba ísť a ktorá sa mnohonásobne vráti," vyjadril sa premiér Heger. Návštevou digitalizačného centra v Estónsku tak premiér ukončil svoju trojdňovú nabitú cestu, kedy najprv odletel do Poľska, potom do Helsínk, do Prahy a následne do Talinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy