Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podvodov na senioroch pribúda. Toto sú časté scenáre klamstva
Zdielať na

Podvodov na senioroch pribúda. Toto sú časté scenáre klamstva

PREŠOV / Podvodníci na východnom Slovensku nezaháľajú. Od začiatku roka evidujú policajti v Prešovskom kraji viac ako 30 nahlásených podvodov spáchaných na senioroch. Len zlomok z nich sa polícii podarilo objasniť.

Jeden z posledných prípadov je z Prešova. Podvodník oklamal seniorku a pripravil ju o celoživotné úspory. Z účtu jej odviedol 17 tisíc eur. "Páchateľ sa predstavil ako riaditeľ banky a z dôvodu údajného napadnutia jej účtu od nej požadoval prístupové heslá a kódy, pani z obavy o svoje úspory mu tieto údaje poskytla," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove, Jana Ligdayová.

Obete podvodov povedali, že o podobných prípadoch už vedeli z televízie. Boli presvedčení, že oni by takto nikdy nenaleteli, no stalo sa. Podvodníci sú čoraz prefíkanejší a svoje obete často zaženú do úzkych, aby ich zmiatli a pripravili o peniaze. "Vedia ako to urobiť, ako pôsobiť na ľudí, osobitne na skupinu seniorov, oni si ich vedia doslova vyhľadať a častokrát sa v nich snažia vyvolať stres, volajú v noci alebo povedia, že sa niečo stalo jemu blízkej osobe," vysvetlil Martin Jurica z informačnej kancelárie pre pomoc obetiam trestných činov. 

Nielen v Prešove, ale aj v ďalších 15 mestách na Slovensku fungujú informačné kancelárie pre obete trestných činov. Najčastejšie sa na nich obracajú práve podvedení ľudia. Policajti v Prešovskom kraji evidujú od začiatku roka 31 nahlásených podvodov, ktorých obeťami sú ľudia v dôchodkovom veku. "Jeden z nich bol doposiaľ objasnený. Škoda pri uvedených podvodoch dosiahla sumu 130 tisíc eur," uviedla hovorkyňa Jana Ligdayová. "Prevažujú práve seniori, podvodníci zneužívajú ich dôverčivosť, ich ochotu pomáhať druhým," konštatoval Jurica. 

Boli dokonca aj prípady, keď si zlodejka od starkej pred domom vypýtala pohár vody a pod touto zámienkou sa jej vkradla do domu. Kým dôchodkyňa išla do kuchyne, zlodejka jej prehľadala izbu a ukradla peniaze. Známe sú tiež tzv. obchodné ponuky, o ktorých presviedčajú seniorov, že sú mimoriadne výhodné. Musia sa však rozhodnúť okamžite. A takto sa snažia u seniorov vyvolať nátlak. "Polícia apeluje predovšetkým na osamelo žijúcich seniorov, ktorým páchatelia volajú najmä na pevnú linku, aby boli obozretní, a aby nedôverovali cudzím osobám," zdôraznila hovorkyňa Jana Ligdayová. "Seniorom radíme, v akejkoľvek stresovej situácii, keď sa domnievajú že by mohlo ísť o podvod, poradiť sa so svojimi najbližšími, prípadne kontaktovať políciu," doplnil Martin Jurica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy