Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turbulentný týždeň: Koalícia zrejme našla recept, ako v parlamente fungovať a nezblázniť sa v menšine
Zdielať na

Turbulentný týždeň: Koalícia zrejme našla recept, ako v parlamente fungovať a nezblázniť sa v menšine

BRATISLAVA / Poslanci majú za sebou turbulentný týždeň. Na jeho konci sa zdá, že koalícia našla spôsob ako v parlamente fungovať v menšine a vyhnúť sa predčasným voľbám. Opozícia totiž blokuje parlament len zriedka a nie vždy úspešne. Ak hlasy nedodá koalícii SaS, ochotne zaskočia bývalí, či súčasní kotlebovci. Novonájdený modus operandi neprekáža ani tým poslancom, ktorí donedávna vyhlasovali, že spolupráca s extrémistami je pre nich červenou čiarou.

Vyše 220 hlasovaní a niekoľko desiatok prijatých zákonov za jediný deň. Tvorba legislatívy v slovenskom parlamente pripomínala tento týždeň pásovú výrobu. Opozícia úspešne nabúrala hlasovanie iba dvakrát. Pri Kollárovej zníženej DPH a Matovičovom bločkovnom. 

Naopak pre plán obnovy kľúčová reforma druhého piliera napriek vytiahnutím kartičkám prešla. Hlasy dodali kotlebovci. Spolupráce s extrémom sa neštíti ani Robert Fico. Hoc s odídencami od kotlebu zvoláva mimoriadne schôdze a zháňal s nimi hlasy na referendum o páde vlády, s podobným návrhom do parlamentu on a ani zvyšok opozície stále neprichádza.

Prežitiu koalície nahráva aj zmena postoja Borisa Kollára. Preňho nebola červenou čiarou spolupráca s fašistami, ale neschválenie rozpočtu. To už viac neplatí. Pripravený vládnuť je aj v provizóriu. "Vláda si navýšila rozpočet o 1 a pol miliardy, tým pádom máme dosť zdrojov na financovanie celého ďalšieho roku," vyjadril sa predseda národnej rady Boris Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy