Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na ministra Mikulca sa valí vlna kritiky. Ide o migračnú krízu. Presnejšie o to, že ju vraj nezvláda
Zdielať na

Na ministra Mikulca sa valí vlna kritiky. Ide o migračnú krízu. Presnejšie o to, že ju vraj nezvláda

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Migračná kríza sa z hraníc s Českom presunula do parlamentu. Svojmu opätovnému odvolávaniu bude zrejme čeliť minister vnútra Roman Mikulec. Smer už zbiera podpisy na mimoriadnu schôdzu. To či Mikulec opäť ustojí odvolávanie tak ako doteraz, nie je isté. Hovoria o tom aktuálne opozično-koaličné počty.

Už osemkrát stál a vysvetľoval svoje rozhodnutia, minister Roman Mikulec pred poslancami, ktorým sa nepáči riadenie jeho rezortu. Aj tentoraz za to môže opozícia, ktorá sa chystá zosadiť ho z ministerskej stoličky. V tomto prípade za to môže aktuálna vlna utečeneckej krízy. Opozícii momentálne prekáža jej zvládanie pod vedením rezortu vnútra. Hlasnou trúbou je Smer, ktorého líder tvrdí, že naša vláda v tomto totálne zlyhala. "Ak tam bude taký baran ako je minister vnútra, tak by som sa nečudoval, keby z toho vznikol veľký problém," povedal Robert Fico. 

Ku kritike sa pridáva aj ďalšia opozícia. Hlas, ale aj SaS, ktorá chce zvolať na túto tému mimoriadny brannobezpečnostný výbor. "Ja ho tiež dlhodobo kritizujem a sám som videl jeho nedostatky viesť rezort vnútra," uviedol poslanec Juraj Krúpa. "Vôbec to nezvláda a momentálne je hanbou Slovenska," povedal predseda strany Hlas Peter Pellegrini. 

Polícia na Slovensku každý deň zachytí desiatky migrantov. Prevažne Afgancov a Sýrčanov. Na hraniciach s Českom sa pre ich kontroly tvoria kilometrové kolóny. Minister vnútra Mikulec však akúkoľvek kritiku na jeho adresu v súvislosti so situáciou odmieta a hovorí o širšom, ako len slovenskom probléme. "Je to komplexný problém," uviedol Mikulec. 

Aj keď to tak na hraniciach nevidieť, tvrdí tiež že s českou stranou vedie intenzívne rokovania, aby sa hraničné kontroly zjemnili, alebo úplne zrušili. No pomôcť zjavne bude musieť Brusel. Na samotné odvolávanie je podľa jeho slov pripravený. "Som pripravený na každý scenár a uvidíme, ako budú poslanci hlasovať," povedal Mikulec. To, že Mikulec svoje ôsme odvolávanie aj opäť ustojí vôbec nie je isté. Počty v parlamente totiž hrajú v prospech opozície. "Ak SaS pochopí, že ma byť konečne riadnou stranou. tak to bude mať pán minister riadne nahnuté," dodal Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy