Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Protiinflačný balík je schválený, ale jeho financovanie je otázne. Priznávajú to koaliční poslanci
Zdielať na

Protiinflačný balík je schválený, ale jeho financovanie je otázne. Priznávajú to koaliční poslanci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Protiinflačný balík je už pripravený na podpis prezidentky, prefinancovanie 1,3 miliardy eur je ale stále otázne. Priznali to poslanci z troch koaličných strán. A kým vláda hľadá záložný plán, opozícia sa mobilizuje a pripravuje referendum o predčasných voľbách.

Koalícia vie z pomoci aktuálne vykryť len 260 miliónov eur

Tá väčšia časť, niečo cez miliardu, je stále problém. "Nápad ministra financií, ktorý vlastne nevie odkiaľ na to zoberieme, lebo jeho predstava bola zobrať to ľuďom. Toto vie úplne každý, hocikto," hovorí poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). "Nám nebolo povedané, akým spôsobom bude vykrývaná táto časť financií," tvrdí Radovan Kazda (SaS). "Na tento rok sú výdavky balíčka pokryté, aj z vyššieho a lepšieho výberu daní. Na budúci rok samozrejme treba ešte rokovať," hovorí vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (ZA ĽUDÍ). "A ja verím, že sa tam dohodnú, že tá červená čiara, ktorá tam je, sa prekročí," tvrdí Marek Ševčík (OĽaNO). 

Strana SaS ale odkazuje, že na svojom postoji trvá

"My budeme trvať, aby sa nezvyšovali dane. Nie je to ochrana bohatých firiem, je to ochrana pracujúcich ľudí," hovorí Cigániková. 

V koaličnej rade sa aktuálne črtá ďalší spor

Strana SaS odmieta podporiť daň z nadpríjmu ruskej ropy. Veronika Remišová tvrdí, že aj v tejto veci budú hľadať kompromisy. Priznáva ale, že diskusia v koalícii je veľakrát ťažká. "Zavetujeme ten návrh, ak privedie k zvýšeniu výberu daní, ale zároveň neprinesie nejaké zníženie daní," hovorí Kazda. "Ťažko sa v koalícii diskutuje, keď jedna strana povie veto a nie je prístupná žiadnemu kompromisu," tvrdí Remišová. "Keby došlo k zníženiu daní z nafty a benzínu, by sme si vedeli predstaviť aj takéto riešenie," hovorí Kazda. "Podobnú daň zavádzajú aj ostatné krajiny. Ako napríklad Veľká Británia a Taliansko," hovorí Remišová. 

Opozícia tvrdo kritizuje aj zavedenie daňového bonusu

"Teraz vyplávajú informácie, že vlastne potrebujete zarábať 2 600 eur, aby ste mohli ten daňový bonus naplno využiť. Ale Igor Matovič, je Igor Matovič. Takto to vyzerá, keď máme duševne chorého človeka na poste ministra," hovorí podpredseda strany Smer-SD Erik Kaliňák. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák z Hlasu-SD zasa hovorí o čiernych dňoch samosprávy. "Pretože, ak my nebudeme mať zdroj, my tie zdroje musíme nájsť a musíme ich kompenzovať, buď zvýšime dane alebo znížime výdavky," uviedol poslanec Ferenčák (HLAS-SD). 

Podľa Ferenčáka takáto diskusia by v našej spoločnosti ani nemala byť. "Pán Matovič má nadpríjmy skoro miliardu eur, on ide zobrať samosprávam 600 miliónov. Doteraz netušíme, na čo on ich chce použiť," hovorí Ferenčák. 

Aj tu je koalícia v rozpore

"Absolútne stojíme v tomto na strane samospráv. To, čo sa teraz udialo, to je bezprecedentné," uviedla Cigániková. "Aj po zavedení daňového bonusu samosprávy budú mať vyššie príjmy z výberu daní fyzických osôb, ako mali v minulosti," tvrdí Remišová. 

V tejto súvislosti strana Za ľudí chce ministrovi financií navrhnúť novinku. "Aby samosprávy neboli odkázané len na jeden zdroj príjmu, ale aby mali multizdrojové financovanie," hovorí Remišová. 

A kým sa vládne strany sporia, opozícia sa mobilizuje

Podľa Jána Ferenčáka Hlas-SD a Smer-SD si chcú vzájomne podporiť kandidátov na primátora a župana. V zhode sú aj pri referende o predčasné voľby. "Urobíme všetko preto, aby sme počas leta vyzbierali všetky potrebné podpisy," tvrdí Kaliňák. "Aj možno, keď len jeden mesiac, aj to stojí za to," tvrdí Ferenčák. 

Referendum chcú načasovať na termín komunálnych a župných volieb

" Aby sme aj ušetrili zopár miliónov štátnemu rozpočtu," uviedol Kaliňák. "Však nech iniciujú. To je ich dobré právo, nech to urobia," hovorí Cigániková. "Smer-SD sa chce, čo najskôr dostať k moci, aby mohol páchať, to čo robil doteraz," tvrdí Remišová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy