Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kolaps na túre v nedostupnom teréne: Napriek zásahu vrtuľníka a okamžitému oživovaniu, turista zomrel
Zdielať na

Kolaps na túre v nedostupnom teréne: Napriek zásahu vrtuľníka a okamžitému oživovaniu, turista zomrel

MALÁ FATRA / Tragicky sa skončila túra kamarátov na Malý Rozsutec. Turista (41) náhle skolaboval a aj napriek snahe priateľov a záchranárov zomrel. Letná turistická sezóna v Malej Fatre sa pomaly rozbieha, počas víkendu horskí záchranári zasahovali viackrát. Prvý vážny úraz utrpela skúsená turistka už v piatok, 27. mája.

Turistka (49) vrch hoblík veľmi dobre pozná, v piatok popoludní si ale počas výstupu privodila nepríjemné zranenie. "Je to taký ostrý, zalesnený a prudký kopec nad dedinkou Višňové, jedna časť je situovaná do takej ferraty," hovorí príslušník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Jozef Šupica. 

Na túru šla sama, no terén poznala veľmi dobre. "Tým, že tam tá pani chodí často, bola dobre vybavená, len sa jej šmyklo na koreni a zlomila si predkolenie," informuje Šupica. 

V sobotu popoludní potrebovala pomoc siedmych horských záchranárov 41-ročný turista, ktorý šiel s priateľmi na túru na Malý Rozsutec. Počas výstupu skolaboval, oživovať ho začali jeho priatelia, "Pre nedostupný terén bola privolaná letecká záchranná služby," uviedol príslušník záchrannej služby Lukáš Gallo.  

Lekára spustili palubným navijakom, pokračoval v resuscitácii. Pilot sa medzitým vrátil pre troch horských záchranárov. Na mieste nešťastia ich ale vrtuľník vysadiť nemohol. "Bolo tam málo priestoru, bolo by to riskantné. Po zhodnotení situácie nás vysadil z opretia," tvrdí príslušník záchrannej služby Matej Sloviak. Telo nebohého nabalili a zviezli k domu horskej služby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy