Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Legendárny fotograf Antonín Kratochvíl v Bratislave: Mnohé fotografie ho takmer stáli život
Zdielať na

Legendárny fotograf Antonín Kratochvíl v Bratislave: Mnohé fotografie ho takmer stáli život

BRATISLAVA / Má 75 rokov a ak by bol mladší, teraz by nám z Ukrajiny posielal fotografie zachytávajúce hrôzy vojny. Legendárny fotograf Antonín Kratochvíl patrí medzi sto najvýznamnejších osobností svetovej fotografie. Na workshope v Bratislave rozprával o tom, čo prežívajú fotografi vo vojne, ale tiež to, ako on presviedčal svetoznáme celebrity, aby sa pri fotografovaní uvoľnili.

​Zachytil hrôzy vojny aj genocídy

Mnohé fotografie ho takmer stáli život, vždy našťastie vyviazol. "Chceli ma zabiť v Afganistane, aj v Iraku," hovorí fotograf Antonín Kratochvíl. Ak by vládal, aj teraz by bol zrejme na Ukrajine. "Už by som nezvládol asi fyzicky utiecť," tvrdí Kratochvíl. 

Nie je jediný fotograf, ktorého po návrate z takýchto miest prenasledovali nočné mory. "Ako reportér môžete odísť, ale ako vojak nie," hovorí Kratochvíl. 

Vždy bol verný čiernobielej fotografii

Jeho agent mu ale hovoril, že čiernobiela krv sa zle predáva. Pred objektívom mu stálo množstvo svetových celebrít, najviac si porozumel s Davidom Bowiem.

Keď sa ho pýtame, ako ich presvedčil, aby sa uvoľnili, ukazuje sa, že fotograf musí byť aj psychológ. Práve to je jedna z vecí, ktorú si odnesú fotografi, ktorým odovzdával svoje skúsenosti.

Fotografie na mobil nezaznáva

Dokonca má skúsenosť, že ak ľudia fotia na mobil, človek nemá taký rešpekt, ako pred klasickým objektívom.

Do Bratislavy sa vráti na jeseň usporiadať výstavu

Keď sa ho pýtame na plány a sny, aj takáto je reakcia: "Tých, čo som chcel vyfotiť a som ich nevyfotil, tých by som chcel odfotiť, ako napríklad Arafáta, som na neho čakal, ten sa na mňa vykašľal," hovorí Kratochvíl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy