Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O zákone z dani z ropy bude hlasovanie v júni
Zdielať na

O zákone z dani z ropy bude hlasovanie v júni

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na 65. schôdzi v parlamente poslanci posunuli viaceré zákony na jún. Hlasovať budúci mesiac budú aj o dani z ropy.

O vládnych návrhoch zákonov o mediálnych službách a o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou sa na aktuálnej schôdzi rozhodovať nebude. Presunú sa na júnovú schôdzu. Schválilo to plénum parlamentu.

Nie je ešte ani známe ako bude zákon o dani z ropy vyzerať

Na podobe vládneho návrhu zákona o dani z ruskej ropy sa koalícia nedohodla, pretože strana Sloboda a Solidarita požadovala, aby sa súčasne znížila daň z pridanej hodnoty na všetky ropné produkty, teda naftu, benzín, oleje. Keďže rezort financií tvrdil, že je to v rozpore s európskou legislatívou, SaS navrhovala zníženie spotrebnej dane na naftu a benzín.

Vládny návrh zákona o mediálnych službách sa už presúval. Je k nemu rozsiahle množstvo pozmeňujúcich návrhov. Len spoločná správa výborov ich obsahuje vyše 260.

Schôdza parlamentu sa má skončiť dnes. Ak to bude potrebné, bude pokračovať aj po 19:00. Záverečnými bodmi sú napríklad voľba komisára pre deti alebo voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Schválili už protiinflačný balík

Po siahodlhej diskusii nakoniec poslanci definitívne schválili balík protiinflačných opatrení z dielne ministra financií. Za ich hlasovalo 83, koalíciu podržala aj časť nezaradených poslancov. Naopak, hlasy Smeru a Hlasu koalícia nezískala, keďže nepristúpili na ich podmienky - Robert Fico žiadal zavedenie bankového odvodu a Hlas rozšírenie skupín, ktoré by mali nárok na pomoc. Od júla tohto roka a januára budúceho sa zvýšia rodinné prídavky a daňový bonus. Od nového roka zavedú aj príspevok na krúžky vo výške 60€, po pozmeňovacom návrhu budú mať nárok na príspevok aj deti zo zdravotným znevýhodnením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy