Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Streľba v Texase na základnej škole: 19 detských obetí a desiatky zranených
Zdielať na

Streľba v Texase na základnej škole: 19 detských obetí a desiatky zranených

Archívna reportáž

TEXAS / Iba 18-ročný strelec zabil 19 žiakov a dvoch dospelých na základnej škole Robba v meste Uvalde. Informáciu uviedol portál BBC. Guvernér opísal, že podozrivý bol pri útoku ozbrojený ručnou zbraňou a možno aj puškou.

Najskôr postrelil svoju vlastnú babičku

Najskôr postrelil svoju vlastnú babičku, ktorá skončila v kritickom stave v nemocnici. Potom z neznámych príčin jeho auto skončilo v priekope, odkiaľ sa peši v nepriestrelnej veste pobral na miesto činu. Okolo 11:52 sa mu napriek zásahu školskej ochranky podarilo dostať do budovy a spustiť masaker. Otváral dvere do tried s vystrašenými žiakmi a strieľal. Jeho obete mali od 7 do 10 rokov. Zahynula aj jedna učiteľka.

Strelec zranil dvoch policajtov, ktorí mu zabránil v tom, aby usmrtil ďalšie deti. Potom sa útočník zabarikádoval. Počas prestrelky zahynul.

"Predpokladá sa, že dvaja policajti boli zasiahnutí výstrelmi, ale nemajú žiadne vážne zranenia," opísal situáciu Abbott. Nezávislá školská štvrť Uvalde Consolidated Independent School District uviedla pre BBC, že študentov zo školy evakuovali. Podľa miestnych nemocníc zranených študentov ošetrili pohotovostné služby. 66-ročná žena a 10- ročné dievčatko boli hospitalizované v nemocnici v San Antoniu v kritickom stave.

​Jedna z najhorších udalostí masového útoku za 20 rokov

Streľba na texaskej škole je tretia najhoršia v USA za dvadsať rokov. Viac ľudí zomrelo len v apríli 2007 vo Virgínii a v decembri 2012 v Newtowne.

Desiatky zranených boli prevezené do nemocnice v Uvalde

Nemocnica Uvalde Memorial Hospital uviedla na sociálnej sieti, že 13 detí bolo prevezených do nemocnice sanitkami alebo autobusmi. Dve osoby zomreli krátko po príchode do nemocnice. Podľa CBS pri vyšetrovaní pomáha FBI.

Odkaz len pár dní pred útokom

Podozrivý útočník Salvador Ramos, ktorého polícia na mieste zastrelila, pár dní pred útokom zverejnil na internete fotografiu zbraní s odkazom, že sa deti budú báť v reálnom živote. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy