Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bratislavskú "Kukuricu" opravia. Rezort obrany na ňu vyčlení 35 miliónov eur
Zdielať na

Bratislavskú "Kukuricu" opravia. Rezort obrany na ňu vyčlení 35 miliónov eur

BRATISLAVA / Kukurica - takto si ľudia nazvali budovu, ktorá dlhodobo patrila k dominantám Bratislavy. Postupne pribúdali iné vysoké stavby a ona v areáli ministerstva obrany chátrala. Súčasné vedenie rezortu ju ide zrekonštruovať za takmer 35 miliónov eur.

Hoci 82-metrovú rezidenčnú budovu postavili už pred 45 rokmi, unikátne riešenie s murovaných stredovým jadrom a oceľovou konštrukciou sa ukázalo ako dlhodobo využiteľné. "Dnes sa stavajú takýmto štýlom moderné budovy, to znamená, že v tom čase to bola nadčasová štúdia. to znamená, bola by to veľká škoda tieto nosné časti zbúrať," povedal riaditeľ bytového rezortu Branislav Ilkovič. 

Kukurica slúžila rezortu obrany od roku 1989. Odvtedy od rôznych ministrov zazneli sľuby, že významnú stavbu opravia. Vývoj však bol opačný, objekt chátral, a to až do takej miery, že ho predchádzajúci minister Gajdoš nechal v roku 2017 zatvoriť. "Najviac viditeľné to je na horných poschodiach, kde zateká už roky z tej strechy. takisto vnútorné systémy - voda, elektrina, sú dezolátnom stave," uviedol generálny riaditeľ sekcie majetku MO SR Ján Bučan. 

Mizéria sa má zmeniť na príťažlivý objekt určený predovšetkým pre vojakov a civilných zamestnancov rezortu. Odborníci z fakulty architektúry STU urobili štúdiu a už v júni sa má začať verejné obstarávanie na vyhotovenie projektovej dokumentácie. Samotnú rekonštrukciu spustia zrejme budúci rok, pričom typický dojem "kukuričnosti" zachovajú. "Výrazným spôsobom nám to uľahčí situáciu z hľadiska priestorových problémov, ktoré máme v rezorte obrany. opravíme budovu a zaistíme tam nové kancelárske a ubytovacie priestory," povedal minister obrany Jaroslav Naď. Ak nenastanú vážnejšie problémy, stavebné práce by sa mali skončiť v roku 2025.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy