Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prví seniori sa vrátili do spišskonovoveského domova dôchodcov, ktorý zničil požiar
Zdielať na

Prví seniori sa vrátili do spišskonovoveského domova dôchodcov, ktorý zničil požiar

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / "Vitajte doma"... Tieto dve krásne slová dnes počúvali dôchodcovia v Spišskej Novej Vsi. Začalo sa totiž s veľkým sťahovaním do vyhoreného domova dôchodcov. Nevyhorené poschodia museli poopravovať a vymaľovať. No a stavbárom sa to podarilo skôr, ako plánovali.

"Veľmi sa teším. Už budeme spolu na izbe s tou spolubývajúcou, čo som aj bola. A tak sme po jednej boli. Už to nebolo také no..,"  povedala obyvateľka domu pani Margita. Starkí vstávali s úsmevom na tvári. Po raňajkách ich čakalo balenie a príprava na odchod. Z takzvaného hotela, sa prvá dvadsiatka seniorov vrátila domov. "Od rána sú pripravení, že kedy už ideme. Bolo to trošku stiesnenejšie, izbičky sú menšie. A oni mali väčší komfort v domove," uviedla opatrovateľka z domovu dôchodcov Janka Smoradová.

Od ničivého požiaru uplynulo necelých 8 týždňov. Momentálne sa domov dôchodcov opäť zapĺňa. Starkých tu sťahujú skôr, ako plánovali. Plamene, dym a voda zničili v domove elektroinštaláciu aj časť zariadení. Všetko museli skontrolovať a niečo museli urobiť nanovo. To sú dôvody, prečo sa sem starkí nevrátili okamžite.

 "Každá zásuvka, lampa a každý vypínač bol rozobratý. Premerané bolo všetko, z čoho trčali drôtiky. Z hygienických no aj iných dôvodov, sme pristúpili ku kompletnému vymaľovaniu všetkých priestorov na druhom oddelení," povedal riaditeľ domova Štefan Šiška.

Štvrté poschodie, ktoré vyhorelo je stále neobývateľné. Kapacita domova sa tak znížila o približne 40 miest. Už teraz je jasné, že do konca júna sa sem všetci nevrátia. Vyhorené poschodie ešte nezačalo s výstavbou.

 "Závery vyšetrovania ešte nemáme. Čakáme na tieto správy a na prvé platby od poisťovne. Akonáhle prídu, začíname s výstavbou. Verím, že sa nám to podarí do začiatku zimy," dodal primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečárik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy