Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Seniorov z vyhoreného domova dôchodcov prichýlia v zariadení ministerstva vnútra
Zdielať na

Seniorov z vyhoreného domova dôchodcov prichýlia v zariadení ministerstva vnútra

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Športová hala v Spišskej Novej Vsi, ktorá bola dočasným útočiskom pre dôchodcov, už zíva prázdnotou. Mesto pripravilo pre seniorov okrem iného, nové, trvácnejšie útočisko v zariadení Ministerstva vnútra. Babičky a deduškov tak opäť čakalo balenie a v dobrej nálade sa vydali v ústrety novým zážitkom.

​Dôchodcovia strávili v športovej hale dve noci. Postupne sa ich počty ubytovaných znižovali, pretože boli umiestňovaní do okolitých sociálnych zariadení. Zvyšok sa sťahuje do komfortnejšieho zariadenia.

Zo 76 ľudí, ktorí boli v hale ostalo sotva 40. Mestu pomohli zariadenia v celom Košickom a Prešovskom kraji s umiestnením seniorov. "Oni sa nám sami ozývali s ponukou voľných kapacít. Dnes môžem povedať, že my ani nevyužijeme všetky ponúknuté kapacity. Bez toho by sme to ani nezvládli. Čiže my sme vďační za každé jedno miesto," povedal primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarík. 

"Ubytovávame asi 40 dôchodcov. Je to účelové zariadenie Ministerstva Vnútra, ktoré sa používa aj na rekreácie. To znamená že sú tu dvojlôžkové a trojlôžkové izby. Je tu veľká jedáleň, zasadačka v ktorej sa môžu stretávať," uviedla prednostka Okresného úradu Spišská Nová Ves Mária Dudžáková. Spolu so seniormi tu bude pôsobiť aj personál. Útočisko budú mať aj opatrovateľky. "Budú mať tu všetkých ľudí, ktorých poznajú a ktorí sa o nich starajú," povedala Dudžáková. 

Príjemné priestory vo vyhorenom domove dôchodcov po ničivom požiari vyzerajú desivo. Minister Krajniak ponúka tiež pomoc v rámci svojho rezortu. "Na mimoriadne udalosti je určená mimoriadna humanitárna pomoc. Tam je limit 15 000 eur," uviedol Krajniak. Pomôcť tiež chce s preplatením platenej dobrovoľníckej činnosti, pri pomoci odstraňovania následkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy