Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koalícia je opäť tesne pred rozpadom: Lídri vládnych strán rokujú o pomoci pri zdražovaní
Zdielať na

Koalícia je opäť tesne pred rozpadom: Lídri vládnych strán rokujú o pomoci pri zdražovaní

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister financií sa nezastavil ani pred rokovaním koaličnej rady, hoci aj ním navrhovaná finančná pomoc pre ohrozené skupiny visí na vlásku. SaS zatiaľ neplánuje pre výhrady hlasovať "ZA" a opozícia vláde pomáhať nemieni. Potrebné zákony na zvýšenie príspevkov a zdanenie monopolov, ktoré by mali túto pomoc zafinancovať by do vlády mali ísť už v stredu. Stále to však nie je isté. A niektorým koaličným politikom to už poriadne lezie na nervy.

Celá pomoc vlády pre ľudí stojí a padá na tom, či SaS zahlasuje za alebo nie. Liberáli tvrdia, že pri zvyšovaní daní asistovať nebudú. Riešením by mohlo byť rozdelenie pomoci na jednorázovú a daňovo-odvodovú. Koalícia ale musí nájsť riešenie, ako pomoc financovať. "Súhlasíme so sociálnymi opatreniami ale chceli by sme vedieť z kade budú financované," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 

"Som zvedavý na to, čo povie strana SaS ľuďom, že nehlasovala za pomoc," uviedol poslanec Peter Pčolinský. "Ak by to bolo úplne odignorované, tak by sme si mali za sadnúť za stôl a povedať si, čo bude odignorované," uviedol minister školstva Branislav Gröhling. "Budeme vysvetľovať, že veto nie je možné. Nerobil by som z toho nejakú búrku, my si počkáme," povedal Michal Šipoš. "Ľudia potrebujú pomoc teraz," uviedla Veronika Remišová. 

Kým na vláde vedia schváliť pomoc pre ľudí aj bez hlasov ministrov SaS. V parlamente už to nepôjde a opozícia im jasne odkázala, že im kryť chrbát nebude. "Nepustia nás, pretože tam nie je dostatok hlasov. Musíme sa dohodnúť," povedal Gröhling. "Už aj v minulosti sme mali ťažké chvíle a ustáli sme to," dodal Šipoš. 

Súvisiace články