Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ruskí diplomati zatiaľ Bratislavu nemuseli opustiť. Nejedná sa o vyhostenie ale trvalý odchod
Zdielať na

Ruskí diplomati zatiaľ Bratislavu nemuseli opustiť. Nejedná sa o vyhostenie ale trvalý odchod

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Komu niet rady tomu niet pomoci. Aj tak by sa dal skonštatovať dôvod rozhodnutia nášho ministerstva zahraničia na optimalizáciu počtu ruských diplomatov na Slovensku. Ivan Korčok hovorí, že aj keď vyhostíme špióna, ktorého odhalia naše tajné služby, príde nový. Redukcia počtu členov ambasády nie je vyhostenie, preto čas odchodu nie je známy. Recipročné vyhostenie Slovákov z Moskvy by defacto znamenalo zánik našej ambasády v Moskve. Podľa štátneho tajomníka sú aj iné možnosti.

"Našim rozhodnutím sa uzatvára jedna kapitola ruských diplomatov na Slovensku," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Slovensko sa pridalo k viacerým krajinám Európskej únie s cieľom minimalizovať ruských diplomatov na ambasádach, keďže ich skôr považuje za špiónov. Po tom čo sme vyhostili troch diplomatov prichádza aj k povinnej redukcii ruského veľvyslanectva v Bratislave.

"Po vyhostení sme upozorňovali, aby dodržiavali to, čo sa od nich čaká," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Zbavili sme sa ďalších 35 špiónov," uviedol poslanec Juraj Krúpa. "Je to pochopiteľné, keďže nás nazvali nepriateľským štátom," dodal Krúpa. V budove má byť po novom o 35 zamestnancov menej, čo by reálne znížilo počet "pracovníkov" o zhruba polovicu.

"V podstate sa jedná o zníženie do takých počtov, ktoré sú štandardné pre územie SR," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. "Aspoň nebudú mať čas na voľnočasové aktivity s vojenskou rozviedkou a rázne sa k tomu vyjadril aj premiér," uviedol komentátor spravodajského portálu noviny.sk Arpád Soltész. 

"Moja vláda nebude tolerovať, že Rusi na Slovensku pod diplomatickým krytím uskutočňujú masívnu vyzvedačskú činnosť, korumpujú našich občanov, šíria dezinformácie a polarizujú našu spoločnosť," povedal premiér Eduard Heger. Premiér hovorí, že vzhľadom na aktuálny stav vecí bol počet ruských diplomatov nadbytočný a predstavuje neúnosné bezpečnostné riziko. Otázne je, kto by mal krajinu opustiť a kedy. "Tie konkrétne pozície špecifikovať nemôžme. Vzhľadom, že nejde o vyhostenie, tak nie je špecifikované, tak niekoľko dní maximálne mesiac," povedal Klus. 

Tiež to, aký to bude mať dopad na našu nepomerne menšiu obsadenosť slovenskej ambasády v Moskve. "Predpokladám, že ruská strana odpovie proporčne a zníži stav našich diplomatov na polovicu. Alebo jedna ku jednej tak budeme musieť poslať nejakých našich diplomatov, aby ich vrátili späť," uviedol Soltész. "Je tu možnosť využiť zastupiteľské úrady všetkých členských štátov Európskej únie, takže našich občanov sa to nedotkne," dodal Klus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy