Skoro jasno
15°
Bratislava
Policajti zadržali kajúcnikov Makóa a Beňu. Údajne za krivé obvinenie bývalého šéfa SIS Pčolinského
Zdielať na

Policajti zadržali kajúcnikov Makóa a Beňu. Údajne za krivé obvinenie bývalého šéfa SIS Pčolinského

BANSKÁ BYSTRICA / Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy a bývalý námestník Slovenskej informačnej služby skončili opäť v putách. Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu odviedli ráno policajti z ich domov. Obvinení majú byť pre krivé obvinenie a krivú výpoveď.

V najbližšom čase sa bude rozhodovať o tom, či Makó a Beňa opäť skončia vo väzbe. Obaja sú obvinení z viacerých korupčných káuz. Ráno ich zadržali pre ich výpovede proti Vladimírovi Pčolinskému, bývalému šéfovi SIS a Zoroslavovi Kollárovi. Makó a Beňa by mali byť obvinení pre krivé obvinenie aj krivú výpoveď.

"Môj klient bol zadržaný ako obvinený z dôvodov totožných s dôvodmi väzby, teda útekovej, kolúznej a preventivnej. Je obvinený z dvoch pokračovacích zločinov, a to krivé obvinenie a krivá výpoveď a krivá prísaha. Proti uzneseniu o vznesení obvinenia podal sťažnosť, spáchanie skutkov kategoricky poprel, k veci podrobne vypovedal a odpovedal aj na otázky vyšetrovateľa. Vo veci boli vypočutí 4 svedkovia, ktorí ale tvrdenia môjho klienta nijako nevyvracajú, čo vyplýva priamo z uznesenia o vznesení obvinenia, " vyjadril sa advokát Ľudovíta Makóa, Zoltán Perhácsa.

"Môžem potvrdiť, že na osoby pre trestnú činnosť proti poriadku vo verejných veciach, túto trestnú vec dozoruje prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. V súčasnosti prebiehajú procesy vzhľadom na počiatočné štádium trestného konania, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania," povedal hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo. 

O stanovisko sme požiadali aj advokátov oboch obvinených

Vzhľadom na to, že advokáti boli dlhé hodiny na polícii, kde sa oboznamovali s prípadom, do uzávierky sa nevedeli k zadržaniu ich klientov vyjadriť. Pre Borisa Beňu prišli policajti skoro ráno do jeho domu vo Veľkej Lúke pri Zvolene. "Išiel som okolo a videl som tam stáť policajné auto," povedal svedok. Pred domom bývalého námestníka SIS sa dlho nezdržali. Borisa Beňu odviedli v súvislosti s výpoveďami proti ex šéfovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. 

"Ak ide o môj prípad môžem uviesť, že som v roku 2021 podával trestné oznámenie na ľudí, ktorí ma krivo obvinili. Bol som aj raz vypočutý, keďže som nebol nahliadnuť do spisu, neviem sa k veci bližšie vyjadriť, lebo nepoznám uznesenie o vznesení obvinenia," povedal bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Borisa Beňu obvinili za krivú výpoveď aj krivé obvinenie. Údajne mal klamať o tom, že Pčolinský zobral úplatok. "Som oboznámený s výpoveďami Makóa a Beňu a keby takto vypovedal Pinocchio chodí s dvojmetrovým dreveným nosom," uviedol Pčolinský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy