Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mimoriadne zvláštna komunikácia. Premiér Heger a generálny prokurátor Žilinka si píšu otvorené listy
Zdielať na

Mimoriadne zvláštna komunikácia. Premiér Heger a generálny prokurátor Žilinka si píšu otvorené listy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Maroš Žilinka zverejnil rozsiahly odkaz premiérovi formou listu. Eduard Heger na to reagoval rovnako otvoreným listom. Žilinkovi prekážajú Hegerove slová, že je štítom v rukách opozície. Premiér na svojich výrokoch trvá.

"Ubezpečujem Vás, že nikdy som nerozhodoval a ani nebudem rozhodovať podľa predstáv alebo želania politikov, bez ohľadu na to, z ktorej časti politického spektra pochádzajú," napísal generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti. 

Názory politikov sa líšia 

"Moje tvrdenie, že opoziční politici Vás využívajú ako štít v bezohľadnom politickom boji s cieľom pokračovať v deštrukcii právneho štátu, je opreté o fakty. Tým, prirodzene, netvrdím, že sa v tomto zápase osobne angažujete," uviedol premiér Eduard Heger. 

Reakcie na to nenechali na seba dlho čakať. "Ja som presvedčený, že pán generálny prokurátor je takýmto štítom zákonnosti," uviedol predseda NR SR Boris Kollár. " V tom akým spôsobom vystupuje, to vnímam veľmi podobne. Maroš Žilinka zo seba urobil politika. A len čakám, kedy ohlási, že chce kandidovať na prezidenta," povedal Juraj Šeliga. 

"Maroš Žilinka je autonómny generálny prokurátor, ktorý nie je v nikoho rukách. Ak reaguje takýmto spôsobom, tak už nemá akú inú možnosť sa brániť týmto atakom," povedal Peter Pellegrini.

Žilinka s kritikou voči premiérovi začal ešte minulý rok 

Aktuálny slovný súboj na sociálnej sieti začal ako prvý generálny prokurátor, ktorý premiérovi vytýka dva výroky počas januára. Ale najmä to, že prvý výrok Eduard Heger zopakoval napriek tomu, že sa Maroš Žilinka voči nemu ostro ohradil. Premiér ale kritiku odmieta.

"Chcem zároveň aj veriť, že Vám je to rovnako nepríjemné. V takom prípade by však veci určite prospelo, keby ste to dali aj verejne najavo a vyzvali ich, aby sa Vašou osobou nezaštiťovali," uviedol Heger. 

"Vaše vyjadrenia v tomto smere sú nenáležité a nepodložené žiadnym vecným argumentom," napísal Žilinka na svojom facebooku. Na verejný dialóg ale okamžite padla kritika. "Toto už je nešťastné, toto by malo asi čím skôr skončiť. Nevyvoláva to veľmi dobrý dojem ani na jednej ani na druhej strane. A ľudia z toho môžu byť rozhorčení," povedal Kollár. 

Politici takýto cirkus netolerujú

"V histórii Slovenska sa nestalo, že generálny prokurátor písal otvorené listy. Myslím, že na generálnej prokuratúre majú telefónne číslo na úrad vlády," uviedol Šeliga. "Premiér Heger mohol urobiť priateľské gesto a mohol sa dohodnúť na osobnom stretnutí a si to s pánom Žilinkom vydiskutovať," povedal Heger. 

Tak sa ale nestalo. Premiér Heger ho verejne vyzval aj k tomu, aby prehodnotil postoj k spornému paragrafu 363. "Tak, aby sme spoločne našli také riešenie tohto problému, ktoré prispeje k posilneniu právnych istôt občanov na Slovensku," uviedol Heger. 

S tým ale ostro nesúhlasí koaličný partner Boris Kollár. Tvrdí, že paragraf 363 Žilinka nenadužíva ale podužíva a dodáva, že v prípade Jaroslava Haščáka bol použitý oprávnene. "On teraz má v rukách rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý tak isto dal za pravdu pánovi Haščákovi. Tuná tie práva boli porušené. Pán Žilinka to jasne vzhliadol, preto tou 363 to rozhodol. A všetci sa tu ideme zblázniť," povedal Kollár. 

Šéf parlamentu dodáva, že u Žilinku neuspelo viacero známych žiadateľov. "Pán Bödör požiadal o 363 nedostal ju, pán Žiga poprosil nedostal ju, pán Kvietik požiadal nedostal ju, pán Gašpar požiadal nedostal ju. Takže o čom tu budeme hovoriť o akom štíte," skonštatoval Kollár. "Paragraf 363 je tu už dlhé roky a pán generálny prokurátor s ním nerobím nič viac, nič menej ako jeho predchodcovia. Nevidím v tom žiadnu tragédiu," dodal Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy