Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nekonečný príbeh s názvom Nemocnica Rázsochy pokračuje
Zdielať na

Nekonečný príbeh s názvom Nemocnica Rázsochy pokračuje

BRATISLAVA / Slovensko nevyhnutne potrebuje novú univerzitnú nemocnicu. Bratislavské Rázsochy mali stáť v roku 2024, ale dnes je už každému jasné, že termín je nereálny. Opäť sa tak objavujú úvahy, či by štát nemal vstúpiť do súkromného projektu Bory. Lenže to by musel mať záujem aj investor.

13 mesiacov pred otvorením je nemocnica súkromného investora na bratislavských Boroch takmer hotová. Z pozemku Rázsoch pred viac ako rokom a pol boli len odstránené sutiny a stavebné stroje už odišli. Rozdiel je citeľný i viditeľný. Nehovoriac o tom, že Bory spustili už predregistráciu pacientov a predbežne sú dohodnuté s dvoma súkromnými zdravotnými poisťovňami.

"Ten nábeh do prevádzky bude postupný, najprv to bude ambulantné zázemie, rádioterapia, rádiodiagnostika, neskôr jednodňová chirurgia a ďalšie chirurgické odbory," vraví Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Kým súkromná nemocnica ide do finále, štát len ukončuje súťaž na projekt Rázsoch. Pravdou je, že celý proces je pre súkromného investora jednoduchší i pre nekonečné verejné obstarávania. I preto sa svojho času už Peter Pellegrini vyjadril, že by sa s Pentou dohodol a štát by nejakým spôsobom prevzal Bory.

"Ak investor takúto ponuku, ak mu ju štát oficiálne dá - čo sme mu ešte oficiálne nedali - odmietne, tak štát postaví veľkú komplexnú, modernú univerzitnú nemocnicu na Rázsochách," vyhlásil svojho času Peter Pellegrini ešte ako predseda vlády.

Eduard Maták, vtedajší spolumajiteľ investičnej skupiny Penta povedal: "Vylučujeme majetkový podiel štátu na nemocnici a vylučujeme akékoľvek zasahovanie do manažmentu a prevádzkovanie tejto nemocnice."

Aj napriek tomuto odkazu podobné úvahy zaznievajú aj z úst súčasného ministra zdravotníctva. Ten sa dokonca v júni bol na Boroch osobne pozrieť. 

"Všetky varianty sú v hre, diskusie prebiehajú, zasadla rada vlády pre plán obnovy, zasadajú poradné orgány pána premiéra, aj my do toho vstupujeme, takže bude to ešte na diskusiu," povedal minister Vladimír Lengvarský.

"V tomto momente ale nepoznáme presnú predstavu alebo očakávania zo strany ministerstva," reagoval Tomáš Kráľ.

Aj napriek týmto úvahám to ale neznamená, že bol projekt Rázsoch definitívne pochovaný, aj keď odtiaľ zmizli stroje je priestor je prázdny, opustený a nič nenaznačuje tomu, že by sa tu malo niečo diať. Dokončiť Rázsochy ale je nevyhnutné aj podľa opozície a projekt vraj nestojí a hoci pomaly, ale hýbe sa, tvrdí minister. Aktuálne prebieha kontrola výberového konania na projekt univerzitnej nemocnice.

Richard Raši hovorí: "Stále som presvedčený, že Rázsochy sú najlepšie miesto na modernú štátnu nemocnicu univerzitnú, aj s kampusom pre študentov."

Aspoň búranie pôvodného skeletu Rázsoch išlo podľa plánu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy