Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jaroslav Naď: Pellegrini s Ficom klamú, aby zastrašili ľudí. Žiadne vojenské základne na Slovensku nebudú
Zdielať na

Jaroslav Naď: Pellegrini s Ficom klamú, aby zastrašili ľudí. Žiadne vojenské základne na Slovensku nebudú

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Súčasná vláda vyrokovala prísnejšiu verziu obrannej dohody s USA. Tvrdí to Veronika Remišová, pričom podľa nej, zmluva v žiadnom prípade neporušuje zvrchovanosť Slovenska. Opozícia ale svoj boj proti zmluve so Spojenými štátmi nevzdáva. Peter Pellegrini najnovšie žiada Igora Matoviča, aby splnil svoj sľub o referende kvôli vojenským základniam.

 "Ak naše hnutie bude súčasťou budúcej koalície, nehrozí, že na Slovensku bude vybudovaná akákoľvek vojenská základňa bez toho, aby o tom rozhodli ľudia v celoštátnom referende," povedal minister financií Igor Matovič. 

"Vážený pán Matovič! Dodržte aspoň raz svoje verejne dané slovo. Iniciujte v Národnej rade referendum o vojenských základniach a Hlas plne podporí jeho vyhlásenie," odkázal Peter Pellegrini, predseda strany Hlas- SD, ktorý uviazol v karanténe, ministrovi financií cez sociálnu sieť. Tvrdí, že takýto sľub vyhlásil Igor Matovič za prítomnosti šéfa obrany ešte koncom marca v roku 2019. Jaroslav Naď ale tvrdí, že základne nie sú v hre.

 "Na Slovensku predsa žiadne základne nebudú. To len Pellegrini s Ficom klamú, aby zastrašili ľudí a aby tí zabudli, čo za mafiu tu vládlo. Nemám problém s tým, aby bolo referendum o trvalých základniach. Žiadne totiž to nebudú," napísal minister obrany Jaroslav Naď na svojej sociálnej sieti.

"Je neuveriteľné, ako dokáže predseda OĽaNO a jeho kumpáni skákať po plafón, ak niekto zmení svoj názor. Brvno vo vlastnom oku však nevidia," pokračoval Pellegrini na svojej sociálnej sieti. 

Minister financií na slová expremiéra zatiaľ nereagoval. Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť z klubu OĽaNO to ale zmietol zo stola.

"A je to úplne zbytočné, pretože oni chcú mať referendum o niečom, čo tu nebude. My môžeme si spraviť aj referendum o tom, že si postavíme raketu Slovensko a pošleme ju na Mars," odkázal poslanec z klubu OĽaNO, Juraj Krúpa.

"Keď sa pozrieme napríklad do Maďarska, žiadna základňa na základe tejto zmluvy tam nevznikla. A nepočula som nikoho, kto by volal Orbána vlastizradcom," vyjadrila sa vicepremiérka pre investície a informatizáciu, Veronika Remišová.

Pritom obranná dohoda je podľa Veroniky Remišovej u nás aktuálne dosť dôležitá. Tvrdí totiž, že v súčasnej situácii, kedy môže na našej východnej hranici eskalovať konflikt, Slovensko potrebuje posilniť svoju obranyschopnosť.

"Ja som presvedčená, že táto zmluva prejde, pretože naozaj je potrebná. Nie je tam nič sporné," povedala Remišová.

"Sme poslední na východnej hranici, ktorí sme ju dohadovali. Na základe toho sme si vedeli dohodnúť lepšie podmienky. Napríklad sme jediná krajina, kde bude musieť v prípade trestnej činnosti aj do troch rokov oznamovať protistrana tieto trestné činy," vyjadril sa premiér Eduard Heger. 

Podľa premiéra nehrozí ani to, že si Američania len tak k nám dovezú jadrové zbrane

"O tom sú iné dohody, takže toto je úplne mimo misu," doplnil premiér. 

Po tom, čo dala obrannej zmluve zelenú aj prezidentka, teraz je na rade jej podpísanie. Na to sú podľa Juraja Krúpu stanovené 30-dňové lehoty. "Dôjde k podpisu medzi Amerikou a Slovenskom, z našej strany myslím, že pán minister obrany Jaroslav Naď podpíše dohodu a tá potom pôjde do parlamentu, kde sa o nej bude rokovať," vyjadril sa Krúpa. 

Rozhodujúci pre hlasovanie v parlamente môže byť aj postoj hnutia Sme rodina. Boris Kollár totiž ešte chce, aby ministri Korčok aj Naď odpovedali na otázky v tejto súvislosti, a to na klube jeho strany.

"Sme sa zodpovedne na to pripravili, sedeli sme s ústavnými právnikmi, máme veľmi veľa otázok. Pokiaľ nám to budú vedieť zodpovedať, tak im za to zahlasujeme," povedal predseda Národnej rady Slovenskej republiky, Boris Kollár v politickej relácii televízie JOJ Na hrane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy