Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vo veku 104 rokov umrel najstarší český skaut Eduard Marek. Väznili ho nacisti aj komunisti
Zdielať na

Vo veku 104 rokov umrel najstarší český skaut Eduard Marek. Väznili ho nacisti aj komunisti

Archívne video

Archívne video: 98- ročná skautka nosí svoju uniformu už 88 rokov. Nadšenie ju neopustilo

ČESKO / Vo veku 104 rokov zomrel 23.1. Eduard Marek, dlhoročný člen skautského hnutia, ktorého počas druhej svetovej vojny väznili nacisti a po februári 1948 komunisti. Marek, skautským menom Hroznýš, sa podieľal na obnovení skautskej organizácie v roku 1968 aj po roku 1989.

Bol najstarším skautom v Česku a mimoriadnym človekom. "23. januára 2022 odišiel k večnému táborovému ohňu brat Eduard Marek - Hroznýš, držiteľ najvyššieho skautského vyznamenania Rádu strieborného vlka a najstarší skaut v Česku," uviedla hovorkyňa skautskej organizácie Junák, Barbora Trojak. V ďalších dňoch zverejní informácie o poslednom rozlúčení.

Eduard Marek sa narodil v roku 1917 v Prahe. V roku 1936 nastúpil ako dobrovoľník na vojnu k prvému leteckému pluku TGM, po demobilizácii v roku 1939 sa ujal vedenia rodinnej realitnej kancelárie. Počas vojny bol tri mesiace väznený za pomoc židovskému kamarátovi, ilegálne pôsobil v skaute, zúčastnil sa Pražského povstania.

Po vojne obnovil svoju realitnú kanceláriu a viedol junácky oddiel. Po komunistickom puči vo februári 1948 bol spoluzakladateľom odbojovej skupiny, nasledujúci rok bol zatknutý a za "protištátnu činnosť", odsúdený na desať rokov, na slobodu sa dostal za sedem rokov.

Spolu s ním bola odsúdená aj jeho manželka, ich vtedy päťročný syn skončil v ústave v Počerniciach, popísala osud Eduarda Marka česká organizácia Pamäť národa, ktorá zbiera svedectvá pamätníkov minulého storočia.

Bol celoživotným skautom

Marek, ktorý mal prezývku Hroznýš, bol celoživotným skautom. Myšlienky hnutia udržoval aj počas dlhých rokov, kedy bol skauting v českých krajinách zakázaný. "Po dlhé roky bol Hroznýš aktívnym návštevníkom táborov, vzdelávacích kurzov a ďalších skautských akcií, ktorými inšpiroval mladšie generácie svojim životným príbehom, nadhľadom aj neuveriteľnou energiou. V roku 2019 predstavili českí skauti a skautky jeho príbeh aj na Svetovom skaute," uviedla na svojom webe skautská organizácia Junák.

Prezidentka uctila pamiatku Eduardovi Marekovi

"Eduarda Mareka som osobne stretla niekoľkokrát, aj v roku 2019 pri odovzdávaní ocenenia Biela vrana. Charizma a sila životného príbehu, ktoré som mohla pri týchto stretnutiach zažiť, sa dajú len ťažko opísať, no zároveň sú stále v mojej pamäti," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na svojej sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy