Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nová aplikácia na sledovanie ťažby dreva: Ťažbu nezastaví, ale ľudia si môžu pozrieť v akom rozsahu miznú stromy
Zdielať na

Nová aplikácia na sledovanie ťažby dreva: Ťažbu nezastaví, ale ľudia si môžu pozrieť v akom rozsahu miznú stromy

SLOVENSKO / Obchod s drevom je už môže ktokoľvek sledovať v novej aplikácii Ministerstva pôdohospodárstva. Štátne lesy ale predstavili aplikáciu "Otvorené drevo", ktorú vítajú aj ochranári. Ťažbu to síce nezastaví, ale aspoň sa ľudia budú môcť pozrieť v akom veľkom rozsahu na Slovensku miznú stromy. Zároveň by sa takýmto spôsobom mala zlepšiť kontrola nelegálnych výrubov.

Lesy tvoria 41 percent nášho územia, ale veľmi si ich nevážime. Podľa OECD ich ťažíme najviac vo vyspelom svete. Pre predstavu má pomerne malé Slovensko až 12-tisíc odberných miest dreva.

"Je to okolo 250 až 300-tisíc odvozov ročne," uviedol Jozef Sámel z odboru IT a komunikácie LESY SR. 

"A naopak ochrany týchto lesov sme sa zatiaľ nedočkali," povedal Karol Kalinský, iniciátor občianskej iniciatívy My sme les. 

Nie, že by sme sa po novom dočkali veľkej zmeny, čo sa týka klčovania. Ale aspoň si to môžeme pozrieť v aplikácii s názvom Otvorené drevo. Podľa ministerstva je aplikácia prehľadná a bude sa aktualizovať každých 30 minút. Aj toto by malo pomôcť pri vyššej kontrole pri šafárení v našich lesoch.

"Vidíme tu nielen prevoz, predaj, ale každý jednotlivý doklad, mapu pre odbornú verejnosť," uviedol Sámel. 

Novú aplikáciu vítajú aj ľudia z iniciatívy My Sme les. Jedným dychom však poukazujú práve na túto smutnú skutočnosť. "Jej zavedenie do praxe, podľa nášho názoru, nepovedie k zníženej ťažbe, a ani k lepšej ochrane našich lesov," vyjadril sa Kalinský.

Mať ale možnosť nazrieť na činnosť štátnych lesov neuškodí. V brazílskej oblasti Cerrado si preto možno prezident Bolsonaro povedal, že monitorovania bolo dosť a stopol ho.

"Bez monitorovania je pre zločincov oveľa jednoduchšie pokračovať v odlesňovaní," povedal Marcio Astrini, šéf environmentálneho združenia Climate observatory.

V Austrálii využívajú drony na zalesňovanie

Iným smerom idú naopak v Austrálii. Tam moderné technológie, konkrétne drony, po devastačných požiaroch využívajú na opätovné zalesňovanie. "Každý z našich dronov dokáže zasadiť viac ako 40 000 toboliek semien za deň. V porovnaní s tradičnými metódami je to 25-krát rýchlejšie a o 80 percent lacnejšie," vyjadril sa Andrew Walker, šéf Airseed.

Naším cieľom by podľa ochranárov malo byť preto obmedzenie ťažby, najmä v národných parkoch. Tak ako v civilizovaných štátoch. Každá novinka týmto smerom, aj aplikácia Otvorené drevo sa preto víta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy