Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výrok "Blaha mydlil barana" má súdnu dohru. Bude sa Matovič musieť ospravedlniť?
Zdielať na

Výrok "Blaha mydlil barana" má súdnu dohru. Bude sa Matovič musieť ospravedlniť?

Google News Button Sledovať správy

TRNAVA / Sudca Okresného súdu v Trnave zamietol návrh Igora Matoviča na zrušenie rozsudku pre zmeškanie, podľa ktorého sa má šéf OĽaNO ospravedlniť poslancovi Smeru – SD Ľubošovi Blahovi. Rozhodnutie podľa hovorkyne Krajského súdu v Trnave Jany Kondákorovej nie je zatiaľ právoplatné.

Blaha zažaloval Matoviča za výrok z 24. septembra 2020, keď v pozícii predsedu vlády na pôde parlamentu počas Hodiny otázok hovoril o informácii, ktorú dostal e-mailom a podľa ktorej Blaha ešte ako študent preskočil plot záhrady a „mydlil barana“. Reagoval tak na vystúpenie Blahu, ktorý hovoril o Matovičovej manželke ako o „bielej kobyle“.

Okresný súd v Trnave rozhodol v tomto spore o ochranu osobnosti a primerané zadosťučinenie rozsudkom pre zmeškanie. Matovič sa podľa tohto rozsudku má Blahovi ospravedlniť na pôde Národnej rady SR. Žalobcovi súd priznal náhradu trov konania v stopercentnej výške.

Rozsudky pre zmeškanie súdy vydávajú obvykle v prípadoch, keď je jedna z procesných strán pasívna a na výzvy súdu nereaguje. Matovič sa k žalobe žiadnym spôsobom nevyjadril, súd preto rozhodol rozsudkom pre zmeškanie. Až na ten zareagoval návrhom na zrušenie a vyjadril sa aj k žalobe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy