Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Katarína Hatráková kandiduje na post detskej ombudsmanky. Poslanci jej kandidatúru odsudzujú
Zdielať na

Katarína Hatráková kandiduje na post detskej ombudsmanky. Poslanci jej kandidatúru odsudzujú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Katarína Hatráková z OĽaNO, ktorá je kandidátkou na detskú ombudsmanku, vysvetľovala svoje aktivity počas poslaneckého prieskumu na sociálnych úradoch. SaS totiž zvolala mimoriadny výbor pre podozrenia, že konala neoprávnene. Podľa nich si údajne pod zásterkou prieskumu vyžiadala spisy detí, v prípade, v ktorom konala ako psychologička.

Na prípad upozornili Hospodárske noviny.

"Zvolal som okamžite výbor, tiež sa mi to zdá nefér," povedal poslanec NR SR Vladimír Ledecký. Ide o prípad dnes už bývalých manželov z vlaňajšieho februára. Vtedy mal otec bez vedomia matky zobrať ich dcéry z Nórska do neznámeho Slovenska. Do tohto prípadu vstúpila aj Katarína Hatráková ako psychologička na požiadanie otca. Mimoriadne kriticky sa k postupu poslankyne vyjadrila matka týchto detí.

Hatráková má za sebou škandál 

"Mala uviesť, že nikdy nedovolí, aby deti boli vydané späť do Nórska, o čom už mimochodom dávno rozhodol súd," uviedla matka odnesených dcér. 

Poslankyňa Hatráková na výbore potvrdila, že pri poslaneckom prieskume na sociálnom úrade v Trenčíne, zisťovala informácie o konkrétnom prípade, ktorý poznala ako psychologička. Striktne ale odmieta to, že by žiadala o nahliadnutie do spisov detí.

"Že ja som si žiadala od úradu práce a rodiny spis konkrétnych detí, to nie je pravdou. Vie to potvrdiť Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Trenčíne rovnako ako ústredie práce," povedala Hatráková. 

"Dúfam, že hovorila pravdu, že naozaj do spisov nenahliadala, že tie spisy jej neboli predložené," povedal Ledecký. Ústredie práce slová poslankyne potvrdilo : "Poslanecký prieskum schválený uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci zo dňa 16.9.2021, mal na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Trenčín pracovný charakter. Pani poslankyňa Hatráková si počas neho nevyžiadala žiadny spis a ani do žiadneho nenahliadala."

"Ja si myslím, že pani poslankyňa zo svojej praxe vie čo má robiť a ako má postupovať," uviedol nezaradený poslanec NR SR Martin Čepček. Hatráková na výbore uviedla, že si podnety od občanov zoradila do tematických celkov, o ktoré sa potom na jednotlivých úradoch zaujímala. S tým, že hľadala príčiny nefungujúceho systému. 

SaS Hatrákovej neverí 

"Poslankyni Kataríne Hatrákovej verím. Podľa tých informácií, čo mám do žiadny spisov nenazerala," povedal Michal Šípoš. Takto to ale nevidia poslanci koaličnej SaS. 

"Pre mňa ako človeka, ktorý si mimoriadne váži a zastáva detské práva je toto alarmujúce konanie," uviedla poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková. "Nepresvedčila, vidím tam konflikt záujmov. Keď poslanec rieši nejaký problém, ktorý predtým riešil ako psychológ. Podľa mňa toto by poslanec nemal robiť," povedal poslanec NR SR Ondrej Dostál. 

"Prečo boli vybraté práve tie úrady, ktoré boli vybraté. Je to taký zhluk veľmi veľa náhod a veľmi veľa náhod sa v živote nedeje," uviedol Ján Richter. 

Kandidátka nevidí dôvod na stiahnutie 

Čo sa týka kandidátky na detskú ombudsmanku poslankyňa Hatrákova sa vzdať odmieta. Strana Oľano za ňou stojí. Sulíkova SaS je ale tvrdo proti. Čo opäť v plnej nahote odkrýva silné pnutie v koalícii. "Strana SaS robí všetko preto, aby konzervatívna kandidátka bola vyradená z voľby. Bombardujú poslancov rôznymi emailami na rôznych kandidátov," povedal Peter Pčolinský. 

"Sa snažia urobiť nejaká protistrana všetko preto, aby ju zdiskreditovali," povedal Šípoš. 

"Ja som mediálny linč čakala, preto som si dala extrémny pozor na to, aké kroky budem podnikať a nevidím dôvod, prečo by som mala sťahovať kandidatúru," komentovala Hatráková. 

Výbor teraz čaká do 5-tich dní písomný záver z poslaneckého prieskumu od Hatrákovej. Fakty z neho si chce potom overovať. Okrem toho rozpravu v parlamente vo veci kandidátov na detského ombudsmana nestihli ukončiť, hlasovať tak budú až zajtra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy