Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Babišova kauza, ohľadom jeho spolupráce s ŠtB, pôjde opäť na súd
Zdielať na

Babišova kauza, ohľadom jeho spolupráce s ŠtB, pôjde opäť na súd

Archívna reportáž

Babišova kauza riešená v roku 2019

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bratislavský krajský súd vypísal na utorok, 14. december, ďalší termín pojednávania ohľadom žaloby na končiaceho českého premiéra Andreja Babiša, ktorý sa domáha výroku, že v dokumentoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB bol ako jej agent vedený neoprávnene. Termín súd zverejnil na svojom webe.

​Slovenské súdy sa Babišovou žalobou zaoberajú od roku 2012

Dva verdikty všeobecných súdov, jeden v prospech a druhý v neprospech Babiša, Slovenský ústavný súd postupne zrušil. Naposledy tak trojčlenný senát ústavného súdu urobil predvlani a prípad vrátil krajskému súdu na nové prerokovanie. Svoj verdikt ústavní sudcovia zdôvodnili tým, že slovenské súdy neurčili, kto má byť v spore žalovanou stranou.

Iný senát slovenského ústavného súdu už v roku 2017 v Babišovom prípade rozhodol, že žalovaným v spomínaných sporoch nemôže byť slovenský Ústav pamäti národa, ktorý je obdobou českého Ústavu pre štúdium totalitných režimov a ktorý dokumenty po ŠtB spravuje. Tento verdikt znamenal prelom v praxi slovenských súdov, ktoré predtým vo veci evidencie osôb na ŠtB často umožňovali žalovať práve ÚPN. Ústavný súd vtedy ale neuviedol, kto by mal byť žalovanou stranou. Tiež Babiš pred deviatimi rokmi zažaloval ÚPN a tvrdil, že v archívnych zväzkoch ŠtB je neoprávnene uvádzaný ako jej agent.

Krajský súd predtým vyzval obe strany okrem iného k tomu, aby sa vyjadrili k poslednému verdiktu ústavného súdu v prípade. Právny zástupca Babiša vlani žiadal predĺženie lehoty na vyjadrenie, čo zdôvodnil právnou zložitosťou prípadu a epidemickými opatreniami v súvislosti s koronavírusom. Podľa skorších informácií českého portálu Seznam.cz predložil ÚPN súdu ďalší dôkaz, a to štatistickú kartu ŠtB s Babišovými údajmi. Karta obsahuje spomínané krycie meno "Bureš" aj mená riadiacich príslušníkov ŠtB a je opatrená pečiatkou "agent".

Babiš spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera 

Babiš, ktorého hnutie ANO po októbrových voľbách odchádza do opozície, a ktorého vláda v súlade s ústavou podala po ustanovujúcej schôdzi novej Snemovne demisiu, svoju spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera.

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB

O dva roky neskôr ho k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman. Ten ale počas pojednávania o Babišovej žalobe na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠtB naverbovaný nebol.

Slovenský ústavný súd vo verdikte z roku 2017 spochybnil vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠtB

Ústavný súd spochybnil agentov, ktorí na všeobecných súdoch vypovedali v prospech Babiša, a ktorých výpovede boli považované za kľúčové.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy