Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záborská sa dozvie, či parlament schváli jej zákon o pomoci tehotným ženám
Zdielať na

Záborská sa dozvie, či parlament schváli jej zákon o pomoci tehotným ženám

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci vo štvrtok, 11. novembra, rozhodnú, či sa budú v zrýchlenom režime zaoberať vládnym návrhom zákona o protipandemických opatreniach v súvislosti s ochorením COVID-19. Následne by mali o zákone rokovať v prvom čítaní a pravdepodobne v piatok, 12. novembra, zákon definitívne schvália.

"V pondelok môže teoreticky zasadnúť vláda a na základe odporúčania ministra zdravotníctva určiť podmienky, na základe ktorých sa stanovia podmienky pre vstup na pracovisko a bude sa musieť nimi riadiť či už zamestnávateľ alebo zamestnanec,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Poslanci budú vo štvrtok podvečer hlasovať aj o návrhu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý predložila poslankyňa Anna Záborská (klub OĽaNO).

Prijatie zákona je neisté

Rozdeľuje konzervatívnu a liberálnu časť vládnej koalície. Kým jedna tvrdí, že zákon má sociálnymi opatreniami pomôcť tehotným ženám, aby interrupciu nepodstúpili, druhá časť oponuje, že sťažuje prístup k umelému prerušeniu tehotenstva. K zákonu podala päť pozmeňujúcich návrhov aj samotná predkladateľka Záborská. Ďalších dvanásť návrhov je z dielne predsedníčky zdravotníckeho výboru parlamentu Jany Bittó Cigánikovej (SaS).

Parlament by mal tiež rozhodnúť v prvom čítaní o vládnom návrhu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu nemocníc. K zákonu má výhrady koaličné hnutie Sme rodina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy