Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kollár odkazuje koaličným partnerom: Rok sa tu len hašteríme, vráťme sa naspäť k začiatkom
Zdielať na

Kollár odkazuje koaličným partnerom: Rok sa tu len hašteríme, vráťme sa naspäť k začiatkom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu a politickej strany Sme Rodina Boris Kollár vyhlásil, že odmieta kriviť právo a odkázal koaličným partnerom, aby sa vrátili na začiatok. Robert Fico stiahol návrhy na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca, na druhej strane sa rozhodol predložiť návrh o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra.

Od odchodu pápeža začali politici riešiť chaos, ktorý vyvrcholil pondelkovým zatýkaním vyšetrovateľom v kauze Očistec. Podľa Úradu inšpekčnej služby mali vyšetrovatelia manipulovať výpovede svedkov. Jedným z návrhov riešení, ku ktorým dospeli koaliční partneri na mimoriadnom rokovaní bolo vytvorenie komisie. Predseda vlády informoval o zriadení pracovnej skupiny v boji proti "kriminálnych živlov, ktoré sa inflitrovali do bezpečnostných zložiek štátu." Skupina má mať na starosti obnovu dôvery v právny štát. Zastúpenie bude mať z radov súdnictva, prokuratúry, ministerstiev aj ďalších inštitúcií podľa štatútu.

Boris Kollár odkázal svojim koaličným partnerom, aby sa nehašterili a začali plniť sľuby

Na mimoriadnom vyhlásení, po ktorom sa novinári nemali možnosť pýtať otázky, Boris Kollár informoval, že nebude súčasťou žiadneho výboru a pri tvorbe komisií. "Nemôžeme si to tu meniť ako chceme, nepáči sa nám rozhodnutie Ústavného súdu tak to zákonom zmeníme," vyjadril sa na margo návrhu komisie predsedom vlády Eduardom Hegerom. Kollár zdôraznil, že chce začať plniť sľuby, vybudovať nájomné byty a chce naďalej podporovať právo, spravodlivosť a justíciu. 

Sulík: Nerozumiem konaniu Borisa Kollára

"Nerozumiem tomu počinu, preto lebo sme v stredu večer mali koaličnú radu a najprv sme sa stretli iba lídri koaličných strán a tam bol Boris Kollár práveže veľmi konštruktívny a súhlasil s tým, že zriadime takúto pracovnú skupinu," reagoval na výzvu Borisa Kollára jeho koaličný partner Richard Sulík. 

Fico chce odvolávať ministra vnútra

Opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) predložila nový návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu o odvolaní Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Na tlačovej besede o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že sťahujú tri predošlé návrhy na odvolanie ministra, ktoré sa presunuli na koniec riadnej septembrovej schôdze parlamentu. 

Podľa Fica vzhľadom na to, čo sa deje v NAKA, je povinnosťou opozície tlačiť na to, aby sa „o obrovských zločinoch“ v rezorte ministerstva vnútra rokovalo v čo najkratšom čase. Schôdza musí byť do siedmich dní. Podľa Fica sa koalícia „bojí“, lebo na verejnosť sa budú dostávať ďalšie nové informácie.

Fico tvrdí, že dôvodov na odvolanie ministra je viacero, okrem iného aj to, že „riadi a vie o zločinoch, ktoré páchajú vyšetrovatelia NAKA len preto, aby likvidovali opozíciu a predovšetkým predstaviteľov Smeru- SD“. Na tlačovke šéf Smeru-SD citoval z uznesenia o začatí trestného stíhania vyšetrovateľov NAKA, ktorí „krivili spravodlivosť na pokyn ministra vnútra“ a predpokladá, že po dohovore so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy