Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Urodilo sa veľa jabĺk, ale hrozí, že časť z nich zhnije v sadoch. Nemá ich kto pozbierať
Zdielať na

Urodilo sa veľa jabĺk, ale hrozí, že časť z nich zhnije v sadoch. Nemá ich kto pozbierať

JUŽNÉ SLOVENSKO / V sadoch dozrieva úroda jabĺk, najlepšia za posledné roky. Ale časť zostane v sadoch, pretože niet zberačov. Chýba totiž štatút celosezónneho zamestnávania. Ovocinári majú navyše obavu, že domáci trh zaplavia dotované zahraničné jablká.

Tohoročná úroda jabĺk sa javí ako výborná. Otázne zostáva, koľko z takýchto jabĺk zostane hniť pod stromami. "Ovocinári odhadujú, že stromy zarodili okolo 35-tisíc ton jabĺk, pričom dlhodobý priemer je 30-tisíc ton," hovorí Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej potravinovej komory.

"Treba si uvedomiť, že vlani aj predvlani tých jabĺk bolo málo vplyvom jarných mrazov," hovorí o vlaňajších problémoch Emil Schultz, ovocinár z Dvorov nad Žitavou.

 Chýbajú ľudia

V ovocnom sade vo Dvoroch nad Žitavou sa aj vďaka intenzívnym protimrazovým opatreniam podarilo zachrániť úrodu v prvotriednej kvalite. Viacročným problémom je ale nedostatok pracovnej sily. Emil Schultz o celej situácií hovorí: "Po minulé roky to bolo 90% cudzincov a 10% domácich, teraz vplyvom koronavírusu, percento domácich je väčšie, ale sú to ľudia, ktorí môžu robiť iba pár hodín, je to problém." 

Už roky žiadajú zavedenie štatútu celosezónneho zamestnávania. Dohodár môže dnes odpracovať ročne maximálne 350 hodín. "Tých 1500 hodín by bolo ideálnych na to, aby sme tých ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní vedeli opäť naučiť pracovným návykom," myslí si o celej situácií Schultz. 

"Napríklad vlani práve pre nedostatok brigádnikov ostalo na stromoch 15 000 ton ovocia," hovorí Holéciová. 

Ohrození importom

Dôležité je, aby obchodníci preferovali slovenskú kvalitu pred importom. Poľsko napríklad v tomto roku očakáva 45 miliónov ton jabĺk, vďaka rôznym dotáciám, ktoré u nás absentujú, sa ich budú snažiť umiestniť všade v Európe.

"Niekedy sa stretávame s cenami, ktoré sú pod našimi výrobnými nákladmi. Sami sa bojíme, že poľské jablká zaplavia trh, že tí ľudia nebudú vedieť vystopovať, odkiaľ tie jablká sú, čo do tých jabĺk bolo počas sezóny dávané," obáva sa Schultz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy