Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Varili pre pápeža Františka: Ako vyzeral jedálny lístok, ktorý pre neho pripravili?
Zdielať na

Varili pre pápeža Františka: Ako vyzeral jedálny lístok, ktorý pre neho pripravili?

BRATISLAVA / Slovensko sa v stredu, 15. septembra, definitívne rozlúčilo s pápežom Františkom, ktorý sa po štvordňovej oficiálnej návšteve vrátil späť do Vatikánu. Program mal naplánovaný takmer na minúty. Presne určený mal aj čas na jedlo. Teraz vám už môžeme prezradiť, ako vyzeralo menu, ktoré si pre neho v Bratislave pripravili.

"Prvé momenty boli, že veď normálny catering a potom, že ahaa, waw," hovorí majiteľka gastronómie so zdravou výživou Denisa Stefanová. Ponuka variť pre pápeža veru neprichádza každý deň. Denisu oslovil Michal Fajin, ktorý catering v Bratislave a Šaštíne pre sv. otca zabezpečoval. Napriek tomu, že Denisa v gastro sektore pôsobí už dlho, nebolo to to jediné, čo ho presvedčilo.

 "Si ma získala tým, že darovala svoju výhru v relácii Bez servítky jednému postihnutému chlapčekovi, čo znamenalo, že má veľké srdce a ja som chcel dať niekomu šancu a opätovať to, čo som ja dostal v roku 2003," hovorí riaditeľ kúpeľov Michal Fajin . 

Michal mal vtedy 17 rokov a dostal ako dlhoročný miništrant a študent hotelovej akadémie možnosť obsluhovať pápeža Jána Pavla II. počas jeho pobytu na Slovensku. A keďže sa osvedčil, rovnaká ponuka prišla aj po osemnástich rokoch a to napriek tomu, že sa už gastronómii až tak nevenuje, keďže šéfuje kúpeľom. "No a deja vu sa naplnilo, a teraz sme už ale so svojim tímom obsluhovali pápeža Františka," hovorí Fajin. 

V menu ktoré spoločne zostavili dominovali prevažne domáce suroviny

"Ako predjedlo sme robili domáce špaldové pečivo s bryndzou od gemerských ovečiek, ako polievku sme mali bažantí vývar, a hlavné jedlo bolo z diviny, a konkrétne podávané ako ragú z Daniela so špaldovou knedľou," hovorí Stefanová. "A tak sme zakomponovali staré recepty, ale v modernom šate," tvrdí Fajin

A na záver nemohol chýbať ani dezert. "Pavlova torta, ktorú sme ale nepripravovali my, ale Katka z malej cukrárne v Topoľčanoch," hovorí Stefanová. 

Pri zostavovaní menu sa bral ohľad aj na aktuálny zdravotný stav pápeža Františka, ktorému v polovici leta odstránili časť hrubého čreva. "Každé jedlo, ktoré sme podávali prešlo kontrolou UNOUČ a takisto vatikánskym protokolom," tvrdí Fajin. 

A touto kontrolou sa to nekončí. "Mali aj ochutnávača, ale hovorím, sú aj veci, ktoré nemôžeme povedať, ale prešlo to tak, aby mal sv. otec všetko bezpečne naservírované," tvrdí Fajin. 

Nuž a vedzte, že variť pre najvyššiu hlavu katolíckej cirkvi a 65 člennú delegáciu je náročné, a to nie len fyzicky ale aj psychicky. "Nespala som vôbec, varili sme asi 17 hodín," tvrdí Stefanová. 

Michalovi sa podarilo s pápežom prehodiť aj pár viet, no a nie len to

"Dokonca som dostal požehnanie a osobné poďakovanie za to, že sme sa o neho pekne starali. A môžem sa pochváliť, že mám jediný selfie so sv. otcom na ktorej sa usmieva," tvrdí Fajin. 

Keďže Denisa musela byť väčšinu času v kuchyni, sv. otca videla len na chvíľu spoza dverí asi na desať metrov. Osobne sa jej s ním síce stretnúť nepodarilo, no vôbec neľutuje. "Ja mám tu poctu, že som mu mohla variť," hovorí Stefanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy