Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Referendum o predčasných voľbách je opäť v hre. Boris Kollár chce zmeniť ústavu, a to ešte na júlovej schôdzi
Zdielať na

Referendum o predčasných voľbách je opäť v hre. Boris Kollár chce zmeniť ústavu, a to ešte na júlovej schôdzi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / S referendom o predčasnom ukončení volebného obdobia sa spája nielen 600 tisíc podpisov, ale aj silné emócie. Tie dokonca v istej veci spojili aj úhlavných politických rivalov. Expremiéri Robert Fico a Igor Matovič zhodne tvrdia, že prezidentka Zuzana Čaputová sa na Ústavný súd vôbec nemala obracať. Ten napokon rozhodol, že referendum nie je v tejto podobe v súlade s ústavou. No je tu aj iná cesta. A už čoskoro uvidíme, či sa ňou politici vyberú.

Ústavný súd potvrdil pochybnosti o referende, ktoré by nebolo systémovým krokom. "Bolo by to možné, ak by takúto možnosť ústava pripúšťala," povedal predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Prezidentku, ktorá využila svoju ústavnú právomoc a požiadala Ústvaný súd, aby preveril súlad s ústavou, vzápätí napadli aj hlavní organizátori petičnej akcie, opozičný SMER-SD. "Pani prezidentka nemala žiadny dôvod sa obrátiť na ústavnú súd, urobila to len preto, lebo chcela pomôcť Igorovi Matovičovi," vyhlásil Robert Fico.

Igor Matovič to ale vidí inak. "Bola to z jej strany len zbytočná nadpráca, ak to poviem citlivo," vyslovil minister financií.

​Ex-premiér Matovič zdôraznil, že nepodporuje predčasné voľby, ale "ľudia by mali mať právo referendom skrátiť to volebné obdobie."

Zjavne pritom zabudol na jeden z bodov volebného programu vlastného hnutia, ktorý vraví:

"Okrem otázok, ktoré sú v rozpore s Ústavou SR, nebude možné vyhlásiť referendum ani vo veci skrátenia volebného obdobia NR SR."

"Je to niečo také ako keby Ústavný súd rozhodol v súlade s tým, čo má OľaNO v programe," skonštatoval poslanec za SaS Ondrej Dostál.

Premiér Eduard Heger víta rozhodnutie ústavného súdu. "Ohlásené snahy opozície o zmenu ústavy jasne ukazujú, že sa nevedia zmieriť s výsledkom volieb,"  vyhlásil premiér.

K ďalším snahám opozície sa vyjadrí až po rokovaní koaličnej rady. Predseda parlamentu Boris Kollár hovorí tiež o podpore referenda. "Referendum je najvyššia forma demokracie, mala by byť naplnená a ľudia by mali mať možnosť sa vyjadriť v referende," myslí si Kollár.


Odborníci na právo ale vravia, že nič nebráni tomu, aby koaličné strany, ktoré majú ústavnú väčšinu, prípadne v spolupráci s opozičnými stranami podobnú zmenu v parlamente schválili. Osobne sa k tomu prikláňa aj prezidentka. "Môj názor je, že občania by mali mať možnosť sa skôr ako raz za 4 roky vyjadriť k výsledkom volieb, prípadne aktualizovať svoju voľbu," povedala Zuzana Čaputová.

Jej poradca, advokát Peter Kubina, jednu z možných metód navrhol Igorovi Matovičovi priamo v komentári pod jeho statusom. "Dnes je zbytočné vyplakávať nadávať na ÚS a na prezidentku a na kohokoľvek iného, ale pokiaľ má niekto v rukách moc a parlamentnú väčšinu, dokonca ústavnú a navyše sa javí na tom zhoda naprieč celým spektrom parlamentným, predsa nemôže byť problém schváliť takúto novelu ústavy, ktorá by pripustila a do ústavy zaviedla takúto možnosť skončenia volebného obdobia parlamentu," uviedol Kubina.



Sám si pritom nemyslí, že by to bolo správne. "Nie každá hlúposť je protiústavná," dodal.

Podobný návrh poslanca Tarabu na nedávnom hlasovaní v parlamente neprešiel. "Pán poslanec Pellegrini a ďalší kolegovia zo strany Hlas nehlasovali zaň a zdržali sa hlasovania," uviedol Ondrej Dostál z SaS.

"Za hnutie Sme rodina hovorím, že tento procedurálny návrh dám už na júlovej schôdzi," vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár.

Zakotvenie tejto možnosti v Ústave ale prináša aj riziká. "Ono sa hovorí trochu obrazne, že volebná kampaň sa začína deň po voľbách ale to je samozrejme metafora. Ak by sa schválila takáto zmena ústavy, deň po voľbách by sme sa ocitli v kampani za skrátenie volebného obdobia," povedal Dostál z SaS.

Robert Fico ale tvrdí, že už 22. júla, na mimoriadnej schôdzi otestuje reči koaličných politikov o tom, ako veľmi im záleží na referende. SMER žiada vládu, aby budúcu stredu schválila skrátené legislatívne konanie v tejto veci.

"Ak to teda myslia vážne, tí čo dnes hovoria o posvätnosti referenda, o pošliapaní práv ľudí. 22. júla večer môže byť všetko vybavené, vraciame sa deň pred rozhodnutie ÚS," uzavrel Robert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy