Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Horolezec sa zranil medzi skalami. So záchranármi sa dohodol, že počká do rána na vrtuľník
Zdielať na

Horolezec sa zranil medzi skalami. So záchranármi sa dohodol, že počká do rána na vrtuľník

VYSOKÉ TATRY / Dvojica slovenských horolezcov strávila noc vysoko v horách medzi skalami. Svoju túru museli prerušiť pre poranenie stehna jedného z nich. S horskými záchranármi sa dohodli, že počkajú do rána, keď po nich priletí záchranársky vrtuľník.

"Ohlásenie prišlo o pol jedenástej večer, čo je teda je dosť neskorá hodina na to, kde sa nachádzali v tom teréne," konštatoval náčelník Horskej záchrannej služby Vysokých Tatier, Miroslav Živčák. Zranený slovenský horolezec spolu s lezcom uviazli na hrebeni medzi Lomnickým a Pyšným štítom. Bola noc a tak sa zdalo, že ju záchranári opäť strávia celú v teréne tak ako pri poranenej horolezkyni deň predtým. 

Kým horolezkyňu znášali horskí záchranári dole celú noc, v prípade slovenského zraneného horolezca sa rozhodli pre iný postup. "Vtedy sme nemali takú istotu s tým počasím aké bude ráno a ráno aj bolo také, že niektoré štíty boli v oblačnosti. Na dnešné ráno dávali predpoveď lepšiu predpoveď. Malo byť jasno, čo sa aj, chvalabohu, potvrdilo. Vďaka tomu sa nám podarilo urobiť zásah letecky," uviedol Miroslav Živčák. Slovák záchranárom ešte v noci oznámil, že noha mu už nekrváca, počasie je veľmi priaznivé, a tak s kamarátom počkajú medzi skalami na ranný zásah.

Keby horskí profesionáli vyrazili za zraneným ešte v noci dostali by sa k nemu až nad ránom a to už mohol letieť aj vrtuľník. Okolo piatej tak smeroval s dvomi horskými záchranármi na miesto. "Jeden bol vysadený pri Téryho chate, druhý bol vysadený priamo pri zranenom, ktorý ho ošetril a pripravil na transport," opísal akciu náčelník. Horolezcov dostali záchranári vrtuľníkom postupne dole. Milovníci hôr by si mali túry lepšie plánovať. "Nepodceňovať dlhé túry a proste nenechať sa zastihnúť tou tmou niekde v tých hrebeňových partiách, lebo potom nastanú tie problémy, ktoré nastanú a aj nám to potom dole trvá, kým sa tam dokážeme dostať niekoľko hodín," odkázal náčelník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy