Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič chce od ľudí, aby sa množili. Inak budú vyššie dane a odvody
Zdielať na

Matovič chce od ľudí, aby sa množili. Inak budú vyššie dane a odvody

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / V blízkej budúcnosti sa Slovensko stane najrýchlejšie starnúcou krajinou Európskej únie. Tvrdí to minister financií Igor Matovič. Z pohľadu verejných financií je to podľa neho zásadný problém. Opäť tak otvára tému zvyšovania daní a odvodov ako jedno z riešení. Druhým riešením je podľa neho zázrak alebo inak povedané množenie. Znova tak hrozí spor. Richard Sulík totiž akékoľvek zvyšovanie daní odmieta.

"Ak porovnáme počet detí , ktorý sa narodil v roku 1989, nenarodilo sa nám viac ako 600 tisíc detí. To znamená, že budú medzi dôchodcov pribúdať húfy Husákových detí, ale medzi pracujúcich bude pribúdať výrazne menej mladých ľudí," uviedol Igor Matovič na sociálnej sieti. 

Matovič v statuse naznačuje, že to bude musieť riešiť

"Tak jediný zdroj na financovanie viac dôchodkov z menej miezd budú vyššie dane a odvody. To môže zo Slovenska vyhnať ešte viac ľudí alebo sa pokúsime o zázrak," uviedol v statuse. 

Igor Matovič tvrdí, že už pripravuje finančný plán

Išlo by o daňovo-odvodovú reformu. Premiér daňovo odvodové zaťaženie zvyšovať nechce, zvyšovanie daní ale jednoznačne nevylúčil.

Takto reagoval vo štvrtok (29.4.21) v relácii TV JOJ Na hrane

"Len nedá sa robiť daňovo-odvodová reforma bez toho, ak chcete znížiť dane a máte výpadok, a tým pádom ľudia majú viacej peňazí, tak niekde inde zase tie peniaze vyzbierate. Takáto daňová reforma, budeme ju robiť len vtedy, ak bude prínosná pre občanov," povedal Eduard Heger. 

Aktuálny Matovičov status premiér komentovať nechce

"Nekomentujem vyjadrenia politikov. Veď to je ich privilégium, aby každý komunikoval svoje politické témy," hovorí Heger.

Vyššie dane radikálne odmieta koaličná SaS

"Napríklad 25 percentná DPH a to jednoducho no go, s tým súhlasiť my nebudeme. Vybavené," hovorí Sulík. 

Podľa dvoch zdrojov na ktoré sa odvoláva denník N chce Matovič druhú najvyššiu DPH v únii kompenzovať príspevkami na deti. Išlo by o 200 eur na mesiac a na jedno nezaopatrené dieťa. To má vykryť drastické zvýšenie DPH. Ročne by totiž išlo až o dve miliardy eur.

"Je to absurdné. Rodina dvoch pracujúcich rodičov dostane v priebehu prvých piatich rokov 50 tisíc eur v podobe dávok a transferov z verejných rozpočtov. Toto je dostatočne veľká suma na to, aby sme konečne aj my uverili, tomu čo ukazujú aj všetky výskumy. Peniaze nie sú to, čo rozhoduje o plodnosti žien," hovorí analytik. 

Na druhej strane na to môžu doplatiť ľudia pri každodenných nákupoch. Napríklad aj dôchodcovia, či bezdetní ľudia.

"Bude sa úplne s vysokou mierou prihliadať na to, aby neboli postihnuté práve takéto skupiny," hovorí Heger v relácií Na hrane. 

Opozičný Smer Hegera skritizoval

"On povie, samozrejme my to vieme sľúbiť. A druhým hneď začne hovoriť o tom, že pripúšťa, že sa bude zvyšovať DPH. Zvýšia im ceny nákupov a všetkého. Toto je tá pomoc?" hovorí Ladislav Kamenický. Podľa analytika Radovana Ďuranu štát čelí veľkému deficitu ale Slovensko nie je ani teraz odkázané na zvyšovanie daní. "Tie neefektívne výdavky, ktoré nám pribudli do rozpočtu za posledných 5 rokov budeme platiť prostredníctvom vyšších daní alebo pristúpime ku konsolidácii, k úsporám a budeme sa snažiť deficit dostať pod kontrolu úsporami," hovorí analytik Ďurana. 

Matovič v statuse ponúka aj druhú možnosť ako problém so starnúcou populáciou vyriešiť

"Ja pripravím plán finančný a vy zatiaľ nezabúdajte na podstatné, milujte sa a množte sa," uviedol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy