Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elektrickú sústavu otváral namiesto Sulíka Matovič. Na pretrase opäť Sputnik V
Zdielať na

Elektrickú sústavu otváral namiesto Sulíka Matovič. Na pretrase opäť Sputnik V

Google News Button Sledovať správy

MAĎARSKO / Minister financií Igor Matovič vo štvrtok opäť navštívil Maďarsko, v priebehu jedného mesiaca už druhýkrát. Opäť si potriasol ruku s maďarským ministrom zahraničných vecí a obchodu. Okrem prestrihnutia pásky na počesť vysoko napäťového vedenia medzi Slovenskom a Maďarskom padla reč opäť raz aj na Sputnik V.

Na slovensko-maďarskom pohraničí pribudli tri nové elektrické vedenia, zavŕšila sa tak 20-ročná história ich výstavby. Rozšírené vedenia sprevádzkovali začiatkom apríla, vo štvrtok ich slávnostne uviedli do života v Gönyü minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szíjjártó a slovenský minister financií Igor Matovič. "V tomto mesiaci k nám už zavítal do Maďarska po druhýkrát a ďakujeme za zanietenosť, akú vidíme od neho. Toto mu nikdy nezabudneme a vždy ho s radosťou v Maďarsku privítame bez ohľadu od jeho aktuálnej funkcie vo vláde," vyjadril sa Szijjártó. 


Nové vedenia medzi Maďarskom a Slovenskom umožní lepšie riadiť elektrickú sústavu v období, keď máme energie nadbytok alebo keď jej máme málo. "Umožňuje nám zapojiť do energetických sietí viac ekologických zdrojov, aby to tá sieť uniesla, ako som sa to teda naučil," poznamenal Matovič. 

400kV diaľkové vedenia majú prispieť k zabezpečeniu jednotnej ceny energie celej v Európe."Zatiaľ sme malý čistý importér, ale na tomto maďarsko-slovenskom profile väčšinou tá elektrina tečie smerom od nás na juh, nielen do Maďarska, ale aj na Balkán," vysvetlil generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhum. 

Slávnostnému prestrihnutiu pásky predchádzal pracovný obed ministrov oboch krajín priamo v areáli elektrárne. "Kľúčová téma bolo toto unikátne prepojenie, ktoré nám umožňuje mať omnoho viac dušu na mieste a nebáť sa toho, že by sme niekedy zostali bez elektriky," ozrejmil Matovič. 



Na otázku, či dnešné stretnutie smerovalo aj k dohode o odvoze ruských vakcín Sputnik zo Slovenska do Maďarska, minister financií odpovedal nasledovne: "Vy tomu hovoríte konšpiračné teórie, tak to nechajme na úrovni konšpiračnej teórie. Rusi požiadali o vrátenie vakcín, teraz je to podľa toho právneho stavu, pokiaľ som informovaný v tej rovine, že Rusi sú vlastníkmi, my máme peniaze, zároveň vakcíny sú u nás a prebiehajú testy v Maďarsku."

O čiastočných výsledkoch by vraj už malo byť podľa ministra Matoviča informované ministerstvo zdravotníctva. "Vzhľadom na to, že ruská strana má obavy, či nebolo s tými vakcínami zo strany tých zlomyseľných ľudí nejakým spôsobom manipulované, tak si zobrali niekoľko stoviek vakcín k sebe do Gamalejovho inštitútu na pretestovanie, či sú v poriadku," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy