Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala nezvyšovať daňové zaťaženie, Heger však zvažuje vyššiu DPH
Zdielať na

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala nezvyšovať daňové zaťaženie, Heger však zvažuje vyššiu DPH

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Obnova Slovenska, boj s korupciou, zodpovedné hospodárenie či podpora rodiny. To sú jedny z viacerých priorít, ktoré si vláda predsavzala v programovom vyhlásení vlády. Kým však premiér hrdo prezentoval ciele vlády či dokončený plán obnovy, stihol aj prezradiť, že na stole je aj vyššia daň z pridanej hodnoty. Vláda sa pritom sama v programovom vyhlásení zaväzuje, že daňové zaťaženie na Slovensku zvyšovať nebude.

Pilierom vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) bude aj podpora rodiny. Uviedol to na tlačovej konferencii predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Chcú viac istôt pre rodičov pri výchove detí, zaistenie dôstojnej staroby pre seniorov či väčšiu ochranu pred chudobou ohrozených skupín obyvateľstva.

Uviedol, že v programovom vyhlásení vlády je aj boj proti korupcii či efektívny boj s daňovými únikmi a praním špinavých peňazí, zmena modelu samospráv a obnova Slovenska. Heger dodal, že programové vyhlásenie vlády je vyjadrením túžby po zásadných zmenách pri spravovaní Slovenska a aj predstavou vládnej koalície o obnove Slovenska.

Programové vyhlásenie vlády stojí podľa Hegera na dobrých základoch. Vysvetlil, že ak by chceli toto vyhlásenie znova otvoriť a prerobiť, tak by sa dostali k tým istým témam, ku ktorým sa dopracovali v Pláne obnovy a odolnosti SR, na ktorom pracovali desať mesiacov. „Myslím si, že by bolo zbytočné tento proces opakovať, keď ho dnes máme za sebou, a preto bolo dôležité, aby sme z programového vyhlásenia vlády iba vyňali tie časti, ktoré sa už naplnili,“ povedal. Podotkol, že plán obnovy a programové vyhlásenie vlády spolu úzko súvisia.

Na požiadavku poslanca Patricka Linharta (Sme rodina), že podporí programové vyhlásenie vlády, ak by odstúpil minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO), reagoval premiér tým, že aj keď poslancov rešpektuje, tak pre koaličné veci sú jeho partneri predsedovia koaličných strán. Ďalej konštatoval, že Mičovského rezort je dôležitý a v súčasnosti tiež čelí výzve vypracovať do konca roka novú spoločnú poľnohospodársku politiku na programové obdobie do roku 2027, na ktorú sa má vyčleniť päť miliard eur. Poznamenal, že rezort je aj v období podmienenej akreditácie. Dodal, že plánuje dohliadať na prácu šéfa pôdohospodárstva a jeho tímu.

Na stole je vyššia DPH 

Kým však premiér hrdo prezentoval ciele vlády či dokončený plán obnovy, stihol aj prezradiť, že na stole je aj vyššia daň z pridanej hodnoty. Vláda sa pritom sama v programovom vyhlásení zaväzuje, že daňové zaťaženie na Slovensku nebude zvyšovať. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) je na stole návrh na zvýšenie dani z pridanej hodnoty na úroveň 25%. "Vláda urobí všetko preto, aby nerástlo daňovo-odvodové zaťaženie. Prirodzene, ak na jednej strane znižujete daňové zaťaženie, tak potom na druhej strane ho musíte zvýšiť. Toto je na politickú debatu. Aký bude záver, uvidíme, ale nedá sa urobiť daňovú reformu bez toho, aby ste nezačali tieto parametre hýbať," uviedol Heger. 

Dôležité je podľa Hegera zastropovať celkovú sumu daňového zaťaženia na Slovensku. Kým by však na jednej strane príjmy z činnosti fyzických osôb klesali, na strane druhej by ľudia pocítili výrazné zdraženie tovarov a služieb. Týmto krokom by Heger rád zvýšil atraktivitu Slovenska, čo sa prílevu zahraničného kapitálu týka, no na druhej strane by tým výrazne zaťažil peňaženky ľudí, a to ešte práve v čase krízy. "Pripúšťam čokoľvek, ale som presvedčený, že to bude v prospech Slovenska," dodal. OĽaNO pritom prostredníctvom ministerstva financií zvažuje aj nad zvyšovaním dane z nehnuteľností, čo dlhodobo kritizuje najmä ich koaličný partner, strana SaS. 

Viacerí ekonómovia už upozorňujú na po-pandemické inflačné tlaky, čo by samo o sebe znamenalo výrazné zvýšenie cien. Načasovanie zvýšenia DPH preto v takejto situácii podľa viacerých odborníkov nedáva význam. "Ešte nad tú infláciu pôjde ďalších päť percent. Toto je tá reforma?" pýta sa bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). 

​Strana Smer-SD poukázala na skutočnosť, že Eduard Heger už takmer rok hovorí o daňovej reforme. "Nič sme nevideli, vyťahujú to ako zajaca z klobúka a jedna vec nenadväzuje na druhú, však to je strašné. Teraz hovorí o zvýšení dani z nehnuteľností, o vyššej DPH, ešte spotrebné dane zvýšme a potom čo urobíme, podnikateľom znížime dane, aby sa to vykompenzovalo? Pár ľuďom znížime daň z príjmu, toto bude kompenzácia, že potom to všetci zaplatia natvrdo v obchodoch? V tejto dobe, preboha? Však teraz potrebujú ľudia, aby vláda pomáhala, my sme mali znížiť DPH na gastro, aspoň dočasne, aby sa tí ľudia dostali z problémov. Nie, my im o päť percent zdvihneme DPH, to je absolútne diletantstvo!" odkázal Kamenický.

Jediná cesta, ako ozdraviť verejné financie, je podľa strany Smer-SD cesta referenda a zmena vlády. "Aby sa toho chytil niekto, kto tomu rozumie," dodal Kamenický. 

Sulík odkázal Matovičovi, že SaS nebude súhlasiť s vyššími daňami

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nesúhlasí so zvyšovaním daní. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal predseda liberálov a minister hospodárstva Richard Sulík. Pre stranu SaS je podľa neho zvyšovanie daní "červenou líniou". "Chápeme, že na stole je ústavný zákon o dlhovej brzde, ktorý aj my si myslíme, že by bolo vhodné zmeniť a prispôsobiť, ale zároveň máme v programovom vyhlásení vlády napísané, že prijmeme opatrenia na to, aby nestúpalo celkové daňovo-odvodové zaťaženie," povedal. Strana SaS preto podľa Sulíka do zákona o dlhovej brzde navrhla doplniť aj tzv. daňovú brzdu. Išlo by o ústavný záväzok vlády nezvyšovať dane. "Toto je obzvlášť aktuálne v čase, keď nový minister financií má plány napríklad zvýšiť DPH na 25 percent alebo násobne zvýšiť daň z nehnuteľností a podobne," tvrdí. Takéto návrhy sú podľa Sulíka pre liberálov neprijateľné.

Liberáli podľa Sulíka ponúkli kompromis, že budú súhlasiť so "zmäkčením" dlhovej brzdy výmenou za to, že do toho istého alebo iného zákona sa dostane opatrenie o tom, že vláda nesmie zvýšiť celkové daňovo-odvodové zaťaženie. Sulík upozornil na to, že minister financií Igor Matovič túto požiadavku nazval vydieraním. "Ja si to nemyslím, je to len dôsledný, konzistentný postoj strany, že nebudeme súhlasiť s vyššími daňami," dodal.

Novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti stále nemá dohodu v koalícii. Ako v utorok povedal minister financií Igor Matovič, strana SaS prijatie zákona naďalej blokuje. Ak v parlamente nebudú mať ústavnú väčšinu, budú sa snažiť rokovať aj s opozíciou. „Zatiaľ strana SaS naďalej vydiera a blokuje prijatie zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Mňa to mimoriadne mrzí, lebo práve takýto zákon by sme mali prijímať vtedy, keď máme ústavnú väčšinu. Aj do budúcna je to veľmi kľúčový zákon na to, aby sme udržali verejné financie zdravé,“ povedal Matovič. Koaličná zmluva však podľa neho hovorí, že nie je možné zablokovať niečo, čo je súčasťou programového vyhlásenia vlády. No ak napriek tomu nebudú mať ústavnú väčšinu, oslovia opozičných poslancov.

So zvukmi štátnej hymny v stredu popoludní na hrade traja najvyšší ústavní činitelia slávnostne podpísali "Národný plán obnovy". Prezidentka sa však vo svojom vyhlásení nevyhla kritike. Zrod tohto dokumentu, ktorý nám má zabezpečiť skok vpred za šesť miliárd eur, celý čas sprevádzala aj kritika odborníkov a opozície. Do Bruselu ho máme odovzdať už o dva dni. Viac už Richard Juriš: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy