Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Matovičova návšteva v Maďarsku má diplomatickú dohru: Podľa veľvyslancov je načase skoncovať s “kamikadze politikou”
Zdielať na

Matovičova návšteva v Maďarsku má diplomatickú dohru: Podľa veľvyslancov je načase skoncovať s “kamikadze politikou”

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO/SVET / Ku kritike ministerstva zahraničných vecí sa pridali aj aktívni a bývalí slovenskí veľvyslanci. Podľa nich je načase skoncovať s “kamikadze politikou” a vrátiť sa k normálnosti. V opačnom prípade môže povesť našej krajiny utrpieť vážne škody.

Návšteva Igora Matoviča s poslancom Gyimesim vyvolala vlnu reakcií aj medzi členmi slovenského diplomatického zboru, ktorí ju označili prinajmenšom za nešťastnú. Aktuálni aj bývalí veľvyslanci poukazujú nielen na neštandardný spôsob, akým sa návšteva plánovala, ale najmä na fakt, že namiesto diplomatov sprevádzal ministra financií poslanec Národnej rady SR. 

“Pred zrakmi a sluchom slovenských občanov bola slovenská diplomatická služba postavená do role, ako keby sme niečomu bránili," hovorí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. 

Veľvyslanci hovoria o ponížení Slovenska 

Spochybňovanie autority vlastného ministra zahraničných vecí a porušenie viacerých pravidiel je, podľa veľvyslancov, nielen urážka slovenskej diplomacie, ale aj poníženie Slovenska a ohrozením jeho štátnych záujmov.

​Matovič pri tomto kroku nemá ani podporu svojich najbližších

"Konanie pána poslanca Gyimesiho považujem za neštandardné. Myslím si, že do budúcnosti by sme sa mali takýchto vecí vystríhať," hovorí predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. 

“Som presvedčený o tom, že naša diplomacia a naša zahraničná služba je taká kvalitná, že by akémukoľvek rokovaniu skôr pomohla, ale určite by neublížila," hovorí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Niečo iné si myslí samotný poslanec Gyimesi

Ktorý sa dostal pre údajné narážky na adresu našich južných susedov, do slovnej prestrelky so štátnym tajomníkom Martinom Klusom. "Minister zahraničných vecí vyvoláva vášne ohľadom Sputnika V, kým my s Igorom Matovičom robíme presný opak. Po týchto vyjadreniach sa nemôže čudovať, že by nedošiel ani po prah dverí maďarského ministerstva zahraničia," hovorí poslanec NR SR Gyorgi Gyimesi (OĽaNO). 

Matovičov politický štýl nenašiel pochopenie ani u bývalých kariérnych diplomatov

Vyjadrenie ministra financií sa nám nateraz nepodarilo získať. Jeho politický voľný štýl nenašiel pochopenie ani u bývalých kariérnych diplomatov. "Ak by to takto išlo ďalej, tak by sme sa stali menej dôveryhodnými a menej čitateľnými pre našich priateľov v organizáciách, ktorých sme členmi," hovorí bývalý diplomat a minister zahraničných vecí  Eduard Kukan. 

Podľa našich diplomatov nie sme ďaleko od toho, aby nás naši európski partneri začali považovať za čudný štát. Aby sa tak nestalo, potrebujeme čím skôr zabrániť opakovaniu podobných výstrelkov či už v zahraničí alebo aj na domácej politickej scéne. Zdá sa, že istá nádej tu je. “Nejaké ďalšie aktivity pána ministra financií ja v zahraničnej politike neočakávam," hovorí Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy