Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Po Krajčim a Krajniakovi podali demisiu aj Sulík s Kolíkovou. Kto bude ďalší?
Zdielať na

Po Krajčim a Krajniakovi podali demisiu aj Sulík s Kolíkovou. Kto bude ďalší?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podávanie demisií dopoludnia po Krajčím a Krajniakovi prevzal minister hospodárstva, Richard Sulík . Svoj odchod prezentoval ako obeť za udržanie vládnej štvorky a vydláždenie cesty na odchod Igora Matoviča z premiérskeho kresla, na ktoré podľa Sulíka nedorástol. Vo svojej funkcii skončila aj štvrtá ministerka vládneho kabinetu. Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. Prezidentka Zuzana Čaputová pritom ohodnotila jej ročnú prácu na ministerstve ako veľmi kvalitnú.

Igorovi Matovičovi plynú posledné hodiny ultimáta strany SaS a ak sa v koalícii DO stredy nedohodnú, Sulíkove kroky budú nasledovať jeho ďalší dvaja ministri - Branislav Gröhling a Ivan Korčok.

Richard Sulík skončil ako minister hospodárstva takmer presne do roka a do dňa a ako sám povedal, otvára tým dvere na odchod Igora Matoviča. "Nikto z toho nie je šťastný a dúfam, že sa čoskoro situácia bude stabilizovať, že vládna kríza skončí a že vládu povedie nový premiér," komentoval situáciu Richard Sulík. Narozdiel od demisíí ministrov Kajčího a Krajniaka sa premiér Sulíkovi za prácu nepoďakoval a bez slov z paláca odišiel. A premiér aj po dlhých dňoch dnes status zverejnil, s tým, že bude dobre. Prezidentka nezabudla v príhovore Matovičovi pripomenúť, ako hádzal vo vláde Sulíkovi polená pod nohy, najmä pri jeho pláne na odškodňovanie podnikateľov. Odchádzajúcemu ministrovi poďakovala. "Verím, že toto politické gesto si nájde svojich adresátov a prispeje k skoršiemu vyriešeniu vládnej krízy," vyjadrila sa prezidentka Čaputová. 

​Sulíkov rezort prebral minister dopravy, ktorý už je pritom aj zastupujúcim ministrom práce. "Dva rezorty sa logicky nedajú zvládať plnohodnotne, nie ešte tri. Preto tento akt vnímam ako povinnosť a verím, že toto poverenie bude prudko dočasné," uviedol Andrej Doležal. To, že Richard Sulík dnes dverami ministerstvo hospodárstva opustil ešte stále neznamená, že sa rovnakými dverami už o pár dní nevráti späť a dokonca na rovnakú funkciu. A stane sa tak v prípade ak sa Igor Matovič len presunie z funkcie premiéra na inú napr. ministerskú pozíciu vo vláde.

"Tak aj SaS bude mať záujem mať troch ministrov vo vláde a takisto ich budeme chcieť obsadiť tými istými ľuďmi, ktorí tam sú. To znamená na ministerstve zahraničných vecí je Ivan Korčok, na ministerstve školstva Braňo Gröhling a na ministerstve hospodárstva ja osobne," priznal Richard Sulík. Sulík tým pripomenul, že už o niekoľko hodín vyprší ultimátum na Matovičov odchod z premiérskeho kresla. 

​ Vedenie rezortu po Márii Kolíkovej prebrala jej stranícka šéfka Veronika Remišová

Popoludní odovzdávala v prezidentskom paláci demisiu ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Mnohými pritom považovaná za jednu z najlepších odborníčok tejto vlády. K rozhodnutiu ministerku donútilo ultimátum premiéra Igora Matoviča. Ten si ako jednu z požiadaviek vyžiadal práve jej hlavu. Spolu s podpredsedom parlamentu Šeligom. Ten sa ale svojho miesta dodnes nevzdal. "Do vyriešenia tejto krízy nebudem viesť schôdze NR SR," povedal Juraj Šeliga. Vzhľadom na dnešné slová parlamentného predsedu do vyriešenia koaličnej krízy žiadne schôdze ani nebudú. Čo bude potom, dnes nevie odhadnúť skutočne nikto. "Keď budem vidieť, že rokovania definitívne nikam nevedú, oznámim svoje rozhodnutie tak, ako ho dnes oznámila Mária Kolíková," konštatovala Veronika Remišová. "V momente ak by došlo k situácii, že pani predsedníčka Remišová podala demisiu, ja ju podávam s ňou," doplnil Juraj Šeliga. Pod Kolíkovou sa počas jej pôsobenia triasla stolička po incidentoch za väzenskými múrmi. To ešte ustála. Svojim odchodom však už nestihla dokončiť rekonštrukciu súdnictva, od ktorej si mnohí sľubovali očistenie, no najmä jeho zefektívnenie. Kolíkovej demisia paradoxne ale ešte nemusí znamenať aj jej definitívny koniec vo vláde. "Pani Kolíková nemá názor, že odchádzame z vládnej koalície. Pani Kolíková odchádza z vlády. To znamená, vzdáva sa postu ministerky. Keď bude rekonštruovaná vládna koalícia, tak sa do vlády vráti," uzavrela ministerka Veronika Remišová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy