Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nicholsonová a Remišová hovoria o inej miliarde. Nicholsonová sa ospravedlní v roku 2023
Zdielať na

Nicholsonová a Remišová hovoria o inej miliarde. Nicholsonová sa ospravedlní v roku 2023

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Miliarda eur prepadla kvôli súčasnej vláde, to tvrdí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Toto vyjadrenie je podľa Remišovej klamstvo. Úroveň čerpania eurofondov zo strany našej krajiny dosiahla podľa europoslankyne len úroveň okolo 29%. Ani jedna z nich neustúpila, obidve trvajú na svojich vyjadreniach.

Lucia Ďuriš Nicholsonová potvrdila pre TV JOJ, že s Richardom Sulíkom dnes hovorila. Ten sa mal kolegom na koaličnej rade v pondelok ospravedlniť, že sa týmto výstupom jeho poslankýň vnieslo napätie do koalície. Za svojím tvrdením si ale europoslankyňa stojí. Ministerka Veronika Remišová trvá na tom, že sme o žiadnu miliardu neprišli, keďže ju ministri zo svojich operačných programov neuvoľnili, a teda nemala aké peniaze realokovať - teda žiadať ich presun.

Remišovej za pravdu dala aj Európska komisia

"Ani Fico s Pellegrinim sa neuchýlili k takémuto klamstvu," začala na úvod svoje tlačovej besedy ministerka Veronika Remišová. "Keby to tak bolo, musela by celá vláda odstúpiť, lebo by to bolo veľké zlyhanie," konštatovala a vyjadrenia Nicholsonovej odmietla:" nie je to pravda. Slovenská republika neprišla o žiadnu miliardu eur. Overiť si to je možné na stránke ministerstva financií," odkázala všetkým, ktorí by si chceli jej tvrdenia overiť. Za pravdu dala Veronike Remišovej aj Európska komisia, ktorá poslala ministerke vyjadrenie, že Slovensku za rok 2020 neprepadlo ani euro. "Potvrdila to aj Európska komisia, že neregistruje žiadne prepadnutie financií v oblasti regionálneho rozvoja." Dôvody vyjadrení jej koaličnej partnerky Remišová nepozná: "buď tieto pravidlá Nicholsonová nepozná alebo si vymýšľa." Ako uzavretie tohto konfliktu žiada Remišová ospravedlnenie: "žiadam o ospravedlnenie. Hovorím, prepadlo nám 0 eur z regionálneho fondu, inkluzívnej oblasti a sociálneho fondu rozvoja," zdôraznila Remišová. 

Nicholsonová sa ospravedlní v roku 2023

Cieľom, s ktorým išla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na tlačovú konferenciu, nebolo útočiť na vicepremiérku a ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniku Remišovú. Europoslankyňa a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci to povedala na dnešnom online brífingu. "Je mi ľúto, že to tak vyznelo,“ dodala europoslankyňa. Počas online tlačovej konferencie vysvetlila, že vicepremiérka hovorí o inej miliarde ako Nicholsonová. Potvrdenie od Európskej komisie je správne, potvrdila to aj europoslankyňa. Vysvetlenie miliónu Lucie Ďuriš Nicholsonovej je, že tá miliarda, o ktorej hovorí, mohla byť do roku 2020 využitá na iné účely ako pôvodne mali byť kvôli pandémii. Slovensko to nevyužilo a prišlo túto jedinečnú možnosť. "Ja sa ministerke ospravedlním v roku 2023, keď bude vyčerpaný posledný cent z regionálneho fondu rozvoja," reagovala na žiadosť ospravedlnenia Remišovej. 

Vyjadreniami sa bude zaoberať aj Úrad špeciálnej prokuratúry

"Ja to vítam, keď sa bude zaoberať eurofondami. Mne išlo vždy o transparentnosť a bezkorupčné čerpanie eurofondov," reagovala Remišová na oznámenie generálneho prokurátora, ktorý poveril zástupcu špeciálnej prokuratúry, aby posúdil vyjadrenia Lucie Ďuriš Nicholsonovej. 

V konflikte, ktorý sa začal tlačovou besedou europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej ide o miliardu z tých nevyužitých piatich miliárd eur, ktoré sme mali k dispozícii v rámci programového obdobia 2014 až 2020 a podľa Nicholsonovej za to môže súčasná vláda. Ako ďalej uviedla, tieto financie sa dali presunúť do Európskeho sociálneho fondu, ktorý má pod patronátom rezort sociálnych vecí, práce a rodiny. ​Tieto peniaze sme pritom mohli podľa nej využiť na podporu ľudí, ktorí prišli pre pandémiu koronavírusu o prácu, na podporu kurzarbeitu, na podporu schém pomoci či na odmeny pracovníkov, ktorí bojovali voči pandémii v prvej línii.

Ministerka Veronika Remišová, ktorá je šéfkou rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie s tvrdeniami koaličnej partnerky nesúhlasí. "Tie peniaze som od ministrov pýtala, oni odpovedali, že peniaze nemajú a sami potrebujú," reagovala v diskusnej relácii relácii Braňo Závodský Naživo na rádiu Express Rádia Express Remišová. Na otázku či tá miliarda prepadla alebo nie odpovedala Remišová neurčito: "Nicholsonová upozornila na komplikovanú tému." Nikto si dnes nie je istý, či obidve rozprávajú o tej istej miliarde. Podľa Nicholsonovej jej koaličná partnerka zo strany Za ľudí nerozumie o akej miliarde hovorí a odkázala jej cez sociálnu sieť: "nie je miliarda ako miliarda, Veronika." 

​Do konfliktu Remišovej a Nicholsonovej sa zapojili aj minister Milan Krajniak, minister Richard Sulík a vyjadril sa aj premiér Igor Matovič

K vyjadreniu Nicholsonovej sa pripojil minister Milan Krajniak. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny opakovane upozorňovalo, že Slovensku hrozí nevyčerpanie niekoľkých miliárd eur z fondov EÚ z rozpočtového obdobia 2014-2020. " Zároveň sme upozorňovali, že presuny z EFRR do ESF sú možné len do konca roku 2020. Podpredsedníčka vlády opakovane realokácie odmietala s tým, že prepadnutie finančných prostriedkov z fondov EÚ nehrozí," uviedlo v stanovisku ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Premiér Igor Matovič povedal, že "nerozumie tomu cigáneniu voči vlastným kolegom" ako reakciu na tlačovú besedu Nicholsonovej a Cigánikovej.

Minister hospodárstva a stranícky šéf Nicholsonovej a Cigánikovej z rovnakej politickej strany Sloboda a Solidarita sa koaličným partnerom za ich správanie ospravedlnil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy