Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Služobné psy mestskej polície v Nových Zámkoch dosahujú v uliciach excelentné výsledky
Zdielať na

Služobné psy mestskej polície v Nových Zámkoch dosahujú v uliciach excelentné výsledky

NOVÉ ZÁMKY / Slúžia nočné i denné služby, rovnako, ako ich kolegovia v uniformách. Služobné psy, ktoré sú súčasťou mestskej polície v Nových Zámkoch, dosahujú v uliciach naozaj excelentné výsledky. A vždy sa im chce do práce.

"Ten psík pre psovoda urobí všetko, viac menej viem, že to je istota," hovorí policajt a psovod z Mestskej polície v Nových Zámkoch Miloš Štrba. Keď dostane 7-ročný Ares náhubok, je vo svojom živle, vie že ide do práce. Kríženec belgického a nemeckého ovčiaka je jedným zo štyroch parťákov, ktorí dopĺňajú stav Mestskej polície v Nových Zámkoch. "Na každú zmenu je jeden psovod, ktorý s týmto psom hliadkuje, pokiaľ je to možné, minimálne pol služby. Niekedy zastúpi nejakých štyroch, až piatich policajtov a hlavne je to dôležité, že tento pes pôsobí preventívne," informuje náčelník MsP v Nových Zámkoch Jozef Tököly. 

V zimnom období sa rôzni asociáli sťahujú do opustených budov, domov, na detské ihriská, pod prístrešky. Neraz tam robia neporiadok, zakladajú si ohne, znečisťujú verejné priestranstvá. "Keď sme kontrolovali detské ihriská, tak na Sihoti bola väčšia skupina, tam si pofajčievali. Oni jak vidia toho psíka, je to prirodzená autorita a rešpekt. Je to pre nás ľahšie, aj pre kolegov, tých ľudí z toho priestoru dostať odtiaľ preč," hovorí Štrba. Tieto skupinky sa už potom nevracajú späť. "Nevracajú sa, niektorí to pochopia na prvýkrát, niektorí na druhý, ale potom viac menej už tí ľudia si hľadajú iné útočisko," hovorí Štrba.

Ares bol so svojim psovodom od rána na výcviku a od siedmej im začne nočná služba. Večera bude až po nej, aby v prípade zásahu nenastali zdravotné komplikácie. Aresovi to ale evidentne problém nerobí. "Psík je vycvičený obranár, tomu psíkovi bude ťažko niekto vysvetľovať, že ahoj kamoš, ja som tu len tak,  je furt v strehu, kryje chrbát," hovorí Štrba.

"Po dvoch týždňoch už teraz si dovolím povedať, že ten neporiadok nie je toho toľko, v tých budovách, ktoré sme sledovali, keď vidia toho príslušníka s tým služobným psom, si rozmyslia veľmi dobre, či vôbec niečo budú špekulovať," hovorí Tököly. "Je to parťák na nezaplatenie," hovorí Štrba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy