Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otvorenie záhradkárskych potrieb vítajú nielen majitelia, ale najmä zákazníci
Zdielať na

Otvorenie záhradkárskych potrieb vítajú nielen majitelia, ale najmä zákazníci

SLOVENSKO / Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva mohli od pondelka otvoriť svoje prevádzky záhradkárstvá a opravovne šatstva za prísnych protiepidemických opatrení. Na pondelok sa tešili najmä malí záhradkári. Mnohí už od rána kupovali semienka, či cibuľky. Už je čas na prípravu sadeničiek.

Majitelia záhradkárskych potrieb očakávajú najväčší nával cez víkend. "Už bolo načase, síce príde zima ešte, ale čo je doma, to je už doma, viete, ale pri manželke je už dlhá doba toľko byť," hovorí obyvateľ Komárna. "Päťdesiatsedem dní sme boli zatvorení, konečne sme mohli po toľkých dňoch otvoriť," hovorí majiteľka záhradkárskych potrieb v Komárne Laura Hodeková. 

Obchod síce fungoval ako výdajné miesto, ale to sa neosvedčilo, tento sortiment si ľudia potrebujú pozrieť, poradiť sa. "Reďkovky, sadzačku, petržlen a tie skoré osivá," hovorí Hodeková. "Semiačka a zem na planty si musíme zabezpečiť dopredu, som rád, bolo to už potrebné," hovorí obyvateľ Komárna. 

Veľa ľudí prišlo do obchodu so záhradkárskymi potrebami v centre Žiliny

"Doma na záhradke chcem baranie rohy, papriku, paradajku chcem vysadiť," hovorí obyvateľka Žiliny. Tento obchodík vlastne nebol zatvorený, lebo tu predávajú aj krmivo pre domáce zvieratká. Ale zákazníci si v tej istej predajni nemohli kúpiť semienka či hlinu, do ktorej by ich mohli zasiať. "Sme šťastní, že sme mohli spustiť tieto prevádzky, nakoľko už veľa semienok malo byť dávno v zemi, napríklad zeler, papriky, niektoré papriky," hovorí majiteľka obchodu Milana Schnellyová. "Sme boli dosť nešťastní, o takomto čase máme už papriku vysadenú, keďže máme skleník a tam sadíme," obyvateľka Žiliny. 

Juhozápad 

Aj do jednej z menších predajničiek záhradkárskych potrieb na juhozápade Slovenska  prichádzali natešení zákazníci už od skorého rána. "Doobeda sme mali veľa ľudí, teraz poobede menej, ale ako pôjdu z roboty, tak poprichádzajú," hovorí zo záhradkárskych potrieb Silvia. 

Bratislava 

Väčšina zákazníkov si pýtala cibuľku sadzačku, hrášok, alebo iné semiačka na dopestovanie sadeníc. "Ktorí chcú predpestovať, tak si berú zeler, aj papriku, rajčiny, do skleníka alebo von, tak im tak dávame," hovorí Silvia. 

Otvorili sa aj krajčírske služby

Od pondelka sú otvorené aj opravovne šiat, keby ktokoľvek potreboval krajčírske služby. Ľudí to ale aj tak láka do záhrad. Na záhradkách sa v tejto chvíli veľa robiť nedá, maximálne tak upraviť koruny stromov a kríkov. "Môžeme urobiť opravný rez, alebo presvetľovací, omladzovací," hovorí záhradný architekt Martin Čurda. Tam, kde je sneh, je to asi všetko, tam, kde nie je, je ešte možné rýľovať a zapracovať hnojivo, alebo sadiť dreviny. Pri takomto počasí je vhodné aj zaliať živé ploty, najmä tuje, aby nevyschli, keď prídu mrazy. "Na juhu Slovenska asi v piatok, sobotu, nedeľu môže to vyjsť na mínus 10 stupňov Celzia," informuje meteorológ RNDr. Peter Jurčovič. 

Na severe aj pod mínus dvadsať stupňov Celzia s celodenným mrazom aj na juhu. Našťastie by nemal byť vietor a tak by záhradkám uškodiť nemal. Vinohradníci sa však tešia, že konečne primrzne zem. "Keby bolo teplo, tak bude tu blato, na nohách kopa blata," hovorí Jurčovič. Po týchto zmrznutých dňoch by ale už vraj mohlo prísť predjarie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy