Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministra Mičovského hospitalizovali, leží s koronavírusom na infekčnom oddelení
Zdielať na

Ministra Mičovského hospitalizovali, leží s koronavírusom na infekčnom oddelení

V karanténe je aj Matovič s Krajčím:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského v utorok hospitalizovali v nemocnici. Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO) mal zas pozitívny PCR test na COVID-19.

Ján Mičovský leží na infekčnom oddelení. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný. "Nie je pripojený na pľúcnu ventiláciu, dýcha sám, komunikuje," vyjadrila sa hovorkyňa agrorezortu Anežka Šrojta Hrdá. „Po neutíchajúcom kašli a neustálych teplotách som sa zveril do rúk odborníkov. Za ich obetavú starostlivosť im veľmi pekne ďakujem,“ vyjadril sa minister Ján Mičovský.

Minister Mičovský bol po víkende (12. a 13. decembra) pozitívne testovaný na nový koronavírus. V prípade akýchkoľvek zmien jeho zdravotného stavu bude agrorezort verejnosť informovať.

Minister financií Eduard Heger sa v pondelok zúčastnil na preventívnom PCR teste. V utorok mu bol doručený pozitívny výsledok. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva financií. „Žiaľ, korona si našla aj mňa. Nemám žiadne príznaky a necítim sa ani chorý. Výsledok je ale jasný. Všetky pracovné aktivity aj počas sviatkov tak presúvam do online priestoru,“ povedal Heger.

Ešte minulý týždeň v piatok ministerstvo informovalo, že Heger zrušil všetky osobné pracovné stretnutia a že odchádza do karantény. Dôvodom bolo stretnutie s predsedom vlády Igorom Matovičom, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Heger mal ešte minulý týždeň vo štvrtok výsledok PCR testu negatívny.

Negatívny výsledok testu má už aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS), minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Medzi pozitívnymi sa okrem Hegera nachádza premiér Igor Matovič (OĽaNO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO), ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) či podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina). 

Čaputová mala negatívny test na koronavírus

​Prezidentka Zuzana Čaputová mala negatívny test na koronavírus. Informoval o tom jej hovorca Matrin Strižinec. Hlava štátu bola v preventívnej karanténe po tom, ako sa vo štvrtok 17. decembra stretla s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO), ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus.

„Členom vlády, premiérovi ako aj všetkým, ktorí s ochorením v týchto dňoch bojujú, želá skoré uzdravenie," doplnil Strižinec.

V karanténe je aj Matovič

Premiér Igor Matovič je infikovaný Covidom-19. Veronika Remišová pre TV JOJ uviedla, že sa registruje na test a ide s celou rodinou do karantény. V karanténe je aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako prvý informoval o informoval o premiérovi portál aktuality.sk. Pre TV JOJ potvrdil túto informáciu ďalší zdroj. Matovič už zverejnil aj status na facebooku. "Odnes som jedným z Vás. Z Vás, o ktorých som každé ráno s napätím a strachom čakal správu v mojom mobile ešte pred tým, ako boli oficiálne výsledky," uviedol Matovič. Hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej, Martin Strižinec odkázal, že prezidentka praje premiérovi skoré uzdravenie. 

"Deväť mesiacov mi nezáležalo na ničom viac, ako na ochrane zdravia a životov tých najbezbrannejších z nás. Na životoch starých a chorých ľudí, ktorí sa zrazu znenazdajky stali rukojemníkmi nášho prístupu k nim," dodal premiér Matovič. Opäť nezabudol spomenúť ani Richarda Sulíka. "Deväť mesiacov neustále bojujem s ľuďmi, ktorí merajú mieru pandémie len množstvom zatvorených barov a huckajú tým ľudí proti opatreniam a (vlastnej) vláde ... a priznávam, už nevládzem a tešil som sa aspoň na pár dní bez stresu," uviedol. Na záver statusu napísal: "Prepáčte, prosím. Som ako slon v porceláne a robím chyby... ale neviem sa toho zbaviť. Neviem sa v tejto vojne odpútať od pre mňa jediného podstatného cieľa - chrániť to najvzácnejšie, čo zostalo tým najbezbrannejším z nás. Ich zdravie a životy." Úrad vlády zároveň informoval, že premiér ruší všetok svoj program. 

Minister obrany je pozitívny na Covid-19

"Tak práve som sa dozvedel, že dnešný PCR test preukázal moju pozitivitu. Od rána som sa necítil dobre, teraz mám vysokú teplotu, bolesť hlavy a celého tela. Čuch aj chuť zatiaľ mám. No čo už, teraz treba zabojovať. Predstavoval som si krajšie Vianoce, ale treba zostať zodpovedný. Dávajte si prosím na seba pozor, ostaňte doma keď môžete a buďte zdraví!" uviedol na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď. 

​Vicepremiérka Veronika Remišová svoj plánovaný test mala pozitívny. Svoj plán o pridaní mamy do bubliny musela zrušiť. "Nie dobrá správa zastihla aj mňa, dnešný test na COVID som mala pozitívny. Vianoce sme si všetci plánovali ináč, ja som chcela do našej rodinnej bubliny po otestovaní zobrať aj mamu, ktorá žije sama. Nevyšlo nám to. Budem celé sviatky v izolácii, srdcom so svojimi blízkymi. Prosím dodržiavajte opatrenia, myslím na všetkých, ktorí sú chorí alebo v týchto ťažkých časoch osamelí. Nič nie je vzácnejšie ako blízki ľudia, dobrí priatelia a nádej, že to spoločne zvládneme," napísala na svoj profil na sociálnej sieti. 

V karanténe je aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Na tlačovej konferencii k epidemiologickej situácii sa prihovoril cez audio. Prihovoril sa najmä zdravotníkom, ktorým odkázal, že majú jeho úctu. Do karantény išiel aj minister vnútra Roman Mikulec.

Vzťahuje sa na nich výnimka 

V najnovšom usmernení od hlavného hygienika sa udeľuje pracovníkom orgánov štátnej správy a samosprávy sa výnimka. "Na všetkých pracovníkov orgánov štátnej správy a samosprávy sa vzťahuje výnimka uvedená v bode 9.7 jedenástej aktualizácie usmernenia hlavného hygienika SR. Podľa nej pri chránenom kontakte týchto pracovníkov s osobou pozitívne testovanou na COVID-19 nie je potrebná domáca izolácia a vyradenie z pracovnej činnosti, ak človek nemá príznaky respiračného ochorenia. Izolácia je v tomto prípade dobrovoľná," píše sa v usmernení.

​Richard Sulík sa s Igorom Matovičom naposledy stretol na stredajšom zasadnutí vlády. Po vláde absolvoval PCR test s negatívnym výsledkom. Po celý čas mal rúško a držal si od premiéra odstup. Podľa Sulíkovej hovorkyne sa na štvrtkovom stretnutí lídrov nezúčastnil. 

Do karantény putoval aj predseda parlamentu Boris Kollár. "Boris Kollár absolvuje päťdňovú karanténu, po ktorej sa pôjde dať testovať. Dôvodom je spoločné stretnutie s predsedom vlády," uviedla Kollárovu hovorkyňa Michaela Jurcová. 

Minister školstva Branislav Gröhling podľa informácií TV JOJ absolvoval antigénový test, následne na to išiel na PCR test. Do jeho výsledku bude v karanténe. 

Koaličná rada 

Minulý štvrtok večer zasadala koaličná rada, ale bez Richarda Sulíka. Podľa informácií TV JOJ bol na koaličnej rade aj predseda poslaneckeho klubu OĽaNO Michal Šipoš, ktorý nám to potvrdil. Keďže bol v kontakte s premiérom, aj on pôjde do karantény.

Ďalšia z koaličných partnerov, Veronika Remišová, vo štvrtok informovala, že ide do karantény. "Balím si veci a idem do karantény," povedala v relácii v Rádiu Express. Podľa jej slov môže chod vlády prebiehať aj online formou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy